Nieuw uitkijkplateau bij Bunkermuseum

HOLLUM – Het Bunkermuseum heeft afgelopen weken een nieuw uitkijkplateau gekregen. In april van dit jaar kregen de Amelander Musea daarvoor 6547 euro subsidie uit met Mienskipsfûns. Het hele project heeft iets meer dan 16.000 euro gekost. Daarvoor is de gammele houten trap vervangen door een stevige betonnen en is bovenop het duin een uitkijkplateau gemaakt met een schelpen vloer en twee banken om even rustig op te zitten en de omgeving in je op te nemen. Het geheel biedt uitzicht over de duinen, bos en de vuurtoren. Het plateau is afgebakend met betonnen palen, die onderdeel vormden van tetraëder. Lees hier meer over de tetraëder, de versperringsdriehoeken.

De afbakening is gemaakt om de vorming van hazenloopjes tegen te gaan. Afgelopen maanden staken wandelaars vaak over vanaf dat duingebied naar het strand, waardoor er verschillende nieuwe paadjes en verstuivingen zijn ontstaan.

Het uitkijkplateau is naast het Bunkermuseum en huisje Donax. Het is op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog een Stützpunkt was, verschillende bunkers met kanonnen en een radarinstallatie erop. Het verhaal over die bebouwing en de activiteiten van de bezetter wordt in het Bunkermuseum verteld aan de hand van foto's, verhalen, filmbeelden en een indrukwekkende lichtbeeldenpresentatie met geluid. In het Bunkermuseum is ook een stilteruimte aanwezig, waar een ieder even stil kan staan bij de geschiedenis.

Het uitkijkplateau is ook het startpunt van de fietsexcursie Verborgen Bunkers die langs kardinale plekken uit de oorlogstijd voert en die nog altijd zichtbaren objecten en bunkers uit die tijd bezoekt. De excursie is elke dinsdag van 14:00 tot ongeveer 16:00 uur. Aanmelden kan via de website van de Amelander Musea: www.amelandermusea.nl

lees hier over de toekenning van de subsidie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *