Gevaar van onderkoeling

HOLLUM – Zwemmen in de Noordzee is heerlijk en toch is het altijd uitkijken geblazen. Als zwemmer moet je oppassen voor stromingen, muien en beducht zijn op onderkoeling. De temperatuur van de Noordzee wisselt per seizoen. De watertemperatuur schommelt van 1° Celsius in de winter tot 18° Celsius in de zomer. Aan de stranden kan het zelfs nog iets warmer worden.

Altijd is de temperatuur lager dan de lichaamstemperatuur van een mens en daarom ligt bij te water raken onderkoeling, hypothermie, op de loer. Onderkoeling loop je dus niet alleen op in ijzig koud water. Al het open water waar we in kunnen zwemmen is kouder dan ons lichaam en kan zodoende meewerken aan afkoeling van ons lijf. Zelfs in een zwembad koel je af en dat kan je weer vatbaar maken voor infecties. Verkoeling is heerlijk, onderkoeling is kwalijk.

⇒ lees hier meer over Onderkoeling

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *