Nieuw college Ameland: Daadkracht met Vertrouwen

BALLUM – Ameland heeft (bijna) een nieuw college. De partijen Ameland’82 en Algemeen Belang Ameland formeerden binnen twee weken een coalitie en dragen een wethouder van A’82 en een van ABA voor. Op 30 mei worden de twee nieuwe wethouders beëdigd. Dat betekent dat Nico Oud, wethouder van CDA-huize, per die dag zijn baan kwijt is. Ook de VVD-wethouder Linda van der Deen is per 30 mei geen wethouder meer, maar zij heeft uitzicht op een nieuwe baan in Dokkum en verhuist naar het vasteland. De ABA en A'82 wethouders vormen samen met burgemeester Albert de Hoop tot aan de verkiezingen in maart 2018 het dagelijks bestuur van de gemeente.

Bijzonder aan het nieuwe college is dat een van de twee wethouders niet van Ameland komt. ABA levert Piet IJnsen en A’82 schuift Peter Pot (54) naar voren. Pot is sinds 2009 bestuurder (secretaris – kanselier) van het bisdom Groningen – Leeuwarden. De voorzitter van A’82, Tonny de Jong heeft hem afgelopen jaren leren kennen, vooral via de Clemenskerk en de relatie met het bisdom. Pot wil bestuurder van het eiland zijn tot aan de komende gemeenteraadsverkiezingen en misschien ook wel daarna. Hij was eerder gemeenteraadslid en wethouder in Zwolle voor GroenLinks/De Groenen. Momenteel is hij steunfractielid voor GroenLinks in Haren. Pot is afgestudeerd als historicus aan de Rijksuniversiteit in Groningen. In zijn vrije tijd is hij KNVB – scheidsrechter in het amateurvoetbal.

Piet IJnsen (62) is een bekende in de Amelander politiek. Hij is sinds 1976 actief in de politiek, zit vanaf september 1982 in de raad en was van 2001 tot 2006 wethouder. IJnsen is zelfstandig ondernemer, werkzaam als directeur bij de ANV 'Waddenvogels' en sinds langere tijd actief als raadslid en fractievoorzitter namens Algemeen Belang Ameland. IJnsen spreekt over “vertrouwen” en “uitdaging” als het om de komende periode gaat.

De twee lokale groeperingen geven aan met “Daadkracht met Vertrouwen” het eiland te willen besturen. Hun motto is: “Leer van het verleden, leef in het heden en geloof in de toekomst.”

Morgen meer over dit nieuwe gemeentebestuur en over de plannen

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *