Meerderheid raad wil nieuwe coalitie

BALLUM – Nieuwe ontwikkelingen in het gemeentebesuur van Ameland. De meerderheid van de gemeenteraad van Ameland blijkt een nieuwe coalitie te willen bestaande uit alle fracties behalve Ameland’82. Die fractie van Rudolf Teuben, Jeppe Groenewold en Chris Brouwer zegde maandag 8 januari weinig vertrouwen meer in de coalitie met Algemeen Belang Ameland te hebben. Het liefst ging A'82 demissionair verder, maar dat kan in dit geval niet. De gemeentewet staat het niet toe.

Oorzaak van het gebrek aan vertrouwen is het feit dat raadslid Alice de Jong-Gransbergen van ABA te kennen heeft gegeven na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart verder te gaan met het CDA en het feit dat het ABA-raadslid al een jaar aan het twijfelen is over haar positie binnen ABA. Het steekt A'82 dat zij ten tijde van de coalitie-onderhandelingen in het voorjaar van 2017 al twijfelde. 

Op woensdag 10 januari besloot fractie en bestuur van A’82 toch wel met ABA verder te willen tot aan de verkiezingen, maar ondertussen vergaderden ABA, CDA, PvdA en VVD zonder A’82 en kwamen tot de slotsom dat zij met elkaar de coalitie willen vormen tot aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Maandag 15 januari wordt daarover verder vergaderd in een extra raadsvergadering in Ballum, die om 21:00 uur begint.

Dit is de kennisgeving van de vier fracties:

"Gezien de ontwikkelingen in de raadsvergadering van 8 januari jongsleden, waarin de coalitiepartij Ameland '82 het vertrouwen heeft opgezegd in de coalitiepartij ABA, hebben wij als gezamenlijke partijen ABA, CDA, VVD en PvdA, het initiatief genomen, om te komen tot een breed gedragen coalitie. 

In de aanstaande raadsvergadering van 15 januari 2018 zullen wij dan ook deze coalitie aangaan en een verklaring afgeven. Wij zullen als coalitie deze taak op ons nemen om zo doorgang te kunnen laten vinden voor alle lopende zaken."

Ondertekend door ABA, CDA, PvdA en VVD.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *