Mast op brug nog niet legaal

Bol.comBALLUM – De mast op de brug achter het Maritiem Museum in Hollum is nog steeds illegaal. De raad nam maandagavond geen besluit over de legalisering. Theo Faber drong namens de fractie van CDA aan op aanhouden van het agendapunt. Dat betekent geen legalisering maar ook nog geen afwijzing van de mast. Het CDA kreeg Algemeen Belang Ameland mee. Ameland’82 en PvdA hadden zich maandagavond al willen uitspreken over het lot van de zeven meter hoge mast, maar ze waren in de minderheid. Irma Marinus van de PvdA stemde niet mee, vanwege mogelijke conflicterende belangen. Zij is werkzaam bij de Stichting Amelander Musea (STAM), de eigenaar van de brug en mast. Jan Verbiest (VVD) was afwezig.

In september vorig jaar verhuisde de brug met stuurhut van de oude veerboot Rottum naar Ameland. Het was een cadeautje van Wagenborg Passagiersdiensten en de Amelander Musea waren er blij mee. Ze zagen er een aanvulling van het Maritiem Museum in. Minder gelukkig waren enkele buren, met name de families Ruygh en Blokker, die eerder bij de bouw van het museum een afspraak maakten met de gemeente dat het veldje achter het museum niet bebouwd zou worden. Toch staat daar nu een veerbootbrug, met daar bovenop de zeven meter hoge mast. Samen zijn ze 13,8 meter hoog. Voor de brug is een vergunning afgegeven, maar de mast valt daar met zijn lengte precies buiten. De gemeente kreeg een handhavingsverzoek en volgens de regels van de wet moet de mast van de brug gezaagd, tenzij hij wordt gelegaliseerd. Die legalisatie stond maandag op de agenda.

De CDA-raadsleden hadden tegen de legalisatie kunnen stemmen, maar dat deden ze niet. De fractie wil, naar eigen zeggen, een statement maken. Faber: “Een man een man, een woord een woord.” De gemeente moet zich aan z’n woord houden dat er niets in de achtertuin van het museum zou worden gebouwd. Joop de Jong, directeur van de Amelander musea, weerspreekt die stelling. Wat er achter het museum staat is getoetst aan de afspraak die de buren maakten met de gemeente en daaruit blijkt dat er terecht een vergunning voor de brug is verleend. De Jong is verbolgen over de CDA manoeuvre en bij wethouder Nico Oud komt de stoom bekant uit de oren na de exercitie van CDA en ABA. Tonnie Overdiep verwoordt het aldus: "Onvoorstelbaar wat een mast op Ameland teweeg kan brengen. Het is een dooddoener om met de mast het hele plan te kijk te zetten." De PvdA-er had de mast willen legaliseren. Ameland'82 gaf juist te kennen dat als ze hadden mogen stemmen, ze tegen zouden hebben gestemd. Na aanhouden van het agendapunt is het lot van de spriet allerminst zeker.

De raad bepaalt binnenkort wanneer de legalisatie van de mast wederom op de agenda komt. De uiterste consequentie van deze gang van zaken kan zijn dat de gemeente wordt gehouden aan handhaving. Dat betekent dat de mast moet verdwijnen, maar dat de brug blijft. 

>>> lees hier Mast op brug is brug te ver met foto van de brug (met mast)

>>> lees hier over de Amelander Musea

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *