Mast op brug is brug te ver

BALLUM – De mast op de brug achter het Maritiem Museum in Hollum is te hoog. Hij had er niet mogen staan. Raadslid Johan Kiewiet (Ameland’82) noemt niet alleen de mast maar ook de brug een “brug te ver.”  In september vorig jaar verhuisde de brug met stuurhut van de oude veerboot Rottum naar Ameland. Het was een cadeautje van Wagenborg passagiersdiensten en de Amelander Musea waren er blij mee. Ze zagen meteen mogelijkheden tot uitbaten, een aanvulling op het Maritiem Museum. Minder gelukkig waren enkele buren, die eerder bij de bouw van het museum een afspraak maakten met de gemeente dat het veldje achter het museum niet bebouwd zou worden, dat het niet open zou worden gesteld voor publiek en dat er geen vee zou grazen. In 2012 lijkt die afspraak uit 2006 loos. Het bouwwerk blijkt er volgens het bestemmingsplan te mogen staan. Over de afspraak tussen buren en gemeente loopt nog een procedure. 

Nu wordt de reparatie-exercitie om de mast te legaliseren gemotiveerd als een foutje bij de eerste behandeling van de vergunning in juli 2012. De mast zou zijn vergeten en had bij de aanvraag moeten worden betrokken. De gemeenteraad wordt nu gevraagd om de veel te hoge mast alsnog te legaliseren. De mast is dik zeven meter te hoog, hij steekt 13,8 meter de lucht in waar 6,5 meter geoorloofd is.

Kiewiet: “Dit is niet meer aan de burgers uit te leggen.” Juridische regeltjes blijken meer waard dan een afspraak tussen burgers en gemeente. Bert Cordes (CDA) valt zijn collega-raadslid bij. “Dit soort dingen moet je niet willen.” Cordes pleit voor een beoordeling naar menselijke maat.

Of de gemeenteraad van Ameland van zins is de illegale bouw te legaliseren zal uit de komende raadsvergadering blijken.

>>> lees hier Stuurhut Rottum: "Aanfluiting!"

>>> lees hier over de Amelander Musea

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *