Honderden visliefhebbers op Ameland

Koopplein AmelandBALLUM – Hobbyvissers die aan de Noordzeekant of wadkant van Ameland hun netje willen zetten, hebben sinds een paar weken een registratienummer nodig. De registratie moet op het gemeentehuis gebeuren. Tussen 15 april  en 6 mei hebben 246 visliefhebbers de gang naar het gemeentehuis gemaakt en het einde is nog niet in zicht. Tonnie Overdiep (PvdA) is een van de raadsleden die schrikt van het aantal registraties. Meer raadleden voorzien een probleem bij zo’n succesvol begin.

Jan Wijnberg (Algemeen Belang Ameland) rekent voor dat bij 300 aanmeldingen er voor 15 kilometer aan net staat geregistreerd. Niet dat verwacht wordt al die honderden hobbyvissers tegelijkertijd hun netjes zullen zetten. Wijnberg is wel bevreesd dat de regeling die de eilanden met Den Haag hebben getroffen ten onder gaat aan zijn succes. Wat blijft er over van het historisch medegebruik, als iedereen, ook niet-eilanders, zich kunnen gaan registreren? Juist vanuit het historisch medegebruik is de uitzondering op het staand want visverbod voor de eilander hobbyvissers met succes bevochten.

Wijnberg stelt daarom voor om eens goed naar de criteria te kijken. “Anders is waar we jarenlang voor gestreden hebben gedoemd te mislukken.”

Wethouder Nico Oud legt uit dat iedereen zich mag melden. Er zijn geen restricties. Wel zijn er regels vastgelegd, zodat bijvoorbeeld zwemmers en surfers niet verward kunnen raken in de netjes. Oud denkt dat het hoge aantal aanmelders niet tot extreme drukte op het strand zal leiden. Hij heeft zelf ook een registratie aangevraagd en plaatst eens in de drie jaar een net om een visje te vangen. Zo zal het meer vergaan, vermoedt hij.

Burgemeester Albert de Hoop maakt duidelijk dat Ameland weliswaar een eiland is, maar gewoon bij openbaar Nederland hoort. Nederlandse wetten gelden ook op het eiland. “Wij mogen geen groepen uitsluiten. We mogen niet discrimineren.”

Aanleiding van het verbod op vissen met staand want was de sterfte van de bruinvis, brengt de burgemeester in herinnering. Dat de netjes van de vissers op Ameland geen bedreiging voor de bruinvis vormen zal de evaluatie aan het eind van het jaar aantonen.

>>> lees hier over Visserop het wad

>>> lees hier over de bruinvissen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *