Loswal Suudwest “trekken aan een dood paard”

BALLUM – Vanwege de werkzaamheden aan de dijk is er op het Suudwest bij Hollum een tijdelijke loswal aangelegd. Wat zou het niet mooi zijn als die kon blijven liggen, dachten de raadsleden van Algemeen Belang Ameland. In september 2015 diende de fractie, samen met de PvdA en Ameland’82, een initiatiefvoorstel in om dat eens te onderzoeken.

Dat onderzoek is intussen geweest en de uitkomst is niet positief. Raadslid Jan Wijnberg (ABA) zei het als volgt: “Jammer, maar helaas. Het is trekken aan een dood paard.”

Het plan stuit op beleid en regelgeving van provincie en rijk, die geen ruimte voor het in stand laten van de loswal bieden. Om die regelgeving te veranderen zijn langdurige procedures nodig met ook nog eens een geringe kans van slagen.

De ontwikkeling van de kustlijn aan de noordwest punt van Ameland hebben een negatief effect op het gebied waar de loswal dan zou blijven liggen en om daarvoor een nader een morfologisch onderzoek in gang te zetten zou ongeveer € 50.000 gaan kosten.

Voor de infrastructuur, aanpassing aan de Tjetteweg, zou nog eens meer dan € 125.000, moeten gaan kosten.

De werkgroep ‘Loswal’, bestaande uit afgevaardigden van de fracties en ambtelijke ondersteuning, komt unaniem tot de conclusie dat een verdergaand onderzoek niet gewenst is. Het creëren van een juridische mogelijkheid zou een lange en kostbare zaak zijn en de financiële risico’s voor het in stand houden van de loswal zouden in de papieren gaan lopen.

Een diepgaande kostenbaten analyse is niet gemaakt. De werkgroep schat in dat opbrengsten uit de havenactiviteiten de kosten niet zullen dekken. Havenvoorzieningen bij het Suudwest? Het zit er vooralsnog niet in.

 Lees hier over het initiatiefvoorstel dat leidde tot het onderzoek 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *