Ameland sluit 2015 met plus af

BALLUM – Gemeente Ameland heeft 2015 met een dikke plus afgesloten van 392.138 euro. Daardoor gaat de toeristenbelasting niet met tien maar met vijf procent omhoog. Dat kan het wel lijden, besloot de meerderheid van de raad.

Algemeen Belang Ameland en PvdA hadden het geld graag willen oormerken ten behoeve van het sociaal domein, maar dat amendement haalde de meerderheid niet. “De ouderenzorg komt op ons af”, probeerde Irma Marinus (PvdA) haar collega-raadsleden van de sociale geste te overtuigen. Marieke van Schaijk (CDA) vond het “signaal sympathiek” en stemde als enige van haar fractie voor. Dirk Beijaard (CDA) was het niet met haar eens en deed het af als “symboolpolitiek.” Ook Ameland’82 steunde in dit geval ABA en PvdA niet. Jeppe Groenewold verwoordde het aldus: “We ondersteunen het amendement niet. We kunnen overal wel potjes van maken.” André Tuil van de VVD begreep het idee achter het amendement, maar ook zijn stem kregen de indieners niet. Als er geld voor het Sociaal Domein nodig is dan kan Ameland dat uit de algemene reserve halen, vindt hij.

De bijna vier ton in de plus heeft niets met bezuinigingen te maken, wil burgemeester Albert de Hoop gezegd hebben. Het is een rekenkundige kwestie. “Ameland besteedt ruimhartig aan het sociaal domein.” Als de ABA en PvdA met hun amendement een signaal willen afgeven, dan is dit precies het verkeerde signaal richting Den Haag, denkt de burgemeester. Een dergelijk potje kan voor de minister juist een reden zijn om te bezuiniging over datzelfde sociaal domein.

Dat de toeristenbelastingverhoging wordt gehalveerd is in de ogen van Marinus “een vreemde moove. Het doet ons denken aan zwabberbeleid.” Twee jaar geleden moest de toeristenbelasting nog zo nodig omhoog. De Hoop: “Als wij koffiedik konden kijken …”

Wat de burgemeester betreft is er wel erg veel gemopper te horen in de raad en dat terwijl de gemeente er zo mooi voor staat. Hoe zou het in die raadsvergaderingen gaan van gemeenten waar echt iets te klagen valt, die het jaar met een dikke min afsluiten, vroeg hij zich hardop af. "De vrolijkheid spat er niet van af!"

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *