Lobby voor historisch medegebruik

BALLUM – Het dreigende verbod op staandwantvisserij zorgt op het eiland voor veel onrust. Jan Wijnberg (Algemeen Belang Ameland) stelt er in de raadscommissie een vraag over. “Welke strategie gaat het college volgen,” wil hij weten.

Wethouder Will Bakema wordt niet vrolijk van staatsecretaris Henk Bleker, meldt hij. Dit voorjaar dachten de eilanden dat het verbod op de staandwantvisserij voor hobbyvissers gered was, maar Bleker geeft nu aan dat hij geen staandwantvisserij meer duldt.

“Het Is uitermate frustrerend,” zegt Bakema. Het advies van de commissie Hollinga is voor het grootste deel door de staatsecretaris aan de kant gezet. De werkgroep, onder aanvoering van Groninger gedeputeerde Douwe Hollinga, heeft zich ingezet om staandwant vissen voor de hobbyisten buiten het visverbod te laten vallen. Will Bakema is daar nauw bij betrokken.

“We denken aan een oplossing al of niet in VAST-verband (de samenwerkende Friese Waddeneilanden – red.). We willen zoveel mogelijk druk uitoefenen op bewindsmensen. Als het aan mij ligt wordt alles geboycot. Het is walgelijk wat er hier gebeurt. Er komt nog een bruinvis beschermingsplan. Dat wil Bleker afwachten. Dat schijnt grootste boosdoener te zijn. Wellicht biedt het nog een opening naar kustwatervisserij. We hebben het gevoel dat de materie bij veel Kamerleden niet goed tussen de oren zit. Daar is nog veel lobby te doen. We kunnen ondermeer een tegenonderzoek naar bruinvissen uitvoeren.”

Bakema vermoedt dat het besluit van de staatssecretaris op gespannen voet staat met Europese wetgeving. Dat wil hij laten uitzoeken. “Het is nog de vraag of Bleker het verbod kan standhouden. Wij willen historisch medegebruik mogelijk laten zijn.” Om de druk op de ketel op te voeren, houdt Bakema medewerking aan Natura 2000 maatregelen als pressiemiddel achter de hand.“Natura 2000 komt wat ons betreft pas weer op agenda als dit geregeld is.” Of de andere eilanden dit standpunt delen, gaat Bakema inventariseren.

>>> tik voor meer informatie over staandwantvisserij STAANDWANTVISSERIJ in bij ZOEKEN

>>> lees hier meer over de raadscommissievergadering van 10 oktober 2011

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *