Fries: “minachting voor Amelanders”

BALLUM – Niet burgemeester Albert de Hoop lag onder vuur, maar Tineke Hemminga kreeg er van langs, tijdens het interpellatiedebat aan het eind van de raadsvergadering van maandag 31 oktober. Samen met de Leeuwarder Courant is het raadslid de gebeten hond. De Leeuwarder Courant liegt dat het gedrukt staat en raadslid Tineke Hemminga die Fries spreekt tegen de journalist van de LC moet haar mond spoelen. Het is Dirk Brouwer (A’82) die de discussie tot dit niveau duwt, omdat het raadslid de uitleg van burgemeester Albert de Hoop over de onveilige situatie op het vliegveld bij Ballum een ‘lulferhaal’ (vertaald: lulverhaal) noemde. Hemminga moet terug in het hok.

Dat zij het bestaat om vragen van LC reporter Willem Bosma in het Fries te beantwoorden en daardoor Fries geciteerd wordt in de LC van 26 oktober is een “minachting voor de Amelanders,” meent raadslid Brouwer.

Hemminga heeft de persoonlijke aanvallen (Jeppe Groenewold noemde haar “gefrustreerd” omdat ze niet nogmaals wethouder was geworden) over zich afgeroepen omdat ze het waagt burgemeester Albert de Hoop enkele scherpe vragen te stellen over de kwestie Vliegveld. De beide oppositiepartijen Algemeen Belang Ameland en de PvdA stoorden zich vorig jaar november aan de wijze waarop een ton voor het vliegveld in Ballum apart gezet moest worden om te investeren in een ondergrondse tank. Die tank is er nog niet en het huidige systeem van vaten met een pompje in een loods is alles behalve veilig. De gemeente gedoogt deze situatie omdat de plannen voor een nieuw vliegveld nog niet klaar zijn. Er komt bijvoorbeeld een ander type helikopter in de plaats van de huidige SAR helikopters, weet portefeuillehouder Albert de Hoop. De gemeente wacht af wat voor het veilig landen en stijgen van die helikopter nodig is. “We bestellen de tank pas als we weten waar die moet komen.”

Het was de Leeuwarder Courant die een onderzoek instelde naar de kwestie.

Op hun onderzoekspad kwamen ze ondermeer raadslid Hemminga tegen. Niet voor niets werd het PvdA-raadslid opgezocht. Vorig jaar november was zij, samen met fractie van Algemeen Belang Ameland, een van de minderheid die tegen de investering van een ton voor een ondergrondse vliegtuigbrandstoftank stemde. Onder druk dat het vliegveld zonder veilige opslagtank gesloten dreigde te worden, kwam dat voorstel door de raad.

En over het Fries? “Als Willem Bosma mij in het Liwwadders de vraag had gesteld, dan had ik in het Liwwadders geantwoord. Als hij de vraag op z’n Amelands had gesteld, dan had ik in het Amelands geantwoord,” zegt wereldburger Hemminga over die kwestie.

Rudolf Teuben grapt tot slot dat hij wel een mooie naam weet voor het nieuwe vliegveld, het ‘Albert de Hoopveld’, maar hij betwijfelt of die naam zonder kleerscheuren door de raad komt.

>>> Beknopt Raadsverslag 61 was het laatste beknopte verslag van uw politieke reporter. Gemeente Ameland zet intussen zelf verkorte versies van de raadsvergaderingen op haar website. Persbureau Ameland volstaat met het uitlichten van nieuwswaardige feiten, die worden uitgewerkt tot nieuwsberichten.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *