Lampenkappen Ameland hebben voeten in aarde

BALLUM – Het besluit om de 145 historische straatlampen in de Amelander dorpen te vernieuwen heeft nogal wat voeten in aarde. De straatlampen krijgen LED-licht en nieuwe koperen kappen. Eind augustus besloot de meerderheid van de gemeenteraad dat de kappen moesten worden gerenoveerd. Alleen Jeroen de Jong van het CDA had daar twijfels bij. Hij stemde toen als enige tegen. De raad heeft inmiddels spijt van haar keuze en in de extra raadsvergadering van 8 oktober werd het besluit van 27 augustus unaniem weer ingetrokken. “Dit is best wel bijzonder,” zegt de Jong, maar de CDA-er is blij met de omwenteling.

In de tussenliggende weken vergaderden de raadsleden enkele keren over dit onderwerp en werd er diverse malen via memo’s over gecorrespondeerd. De kappen werden een kwestie en het besluit kon beter. Het is nu duidelijk: er komen nieuwe kappen en het kost 270.000 euro.

Voor Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland) is het nog steeds niet helemaal duidelijk. “Het hele dossier is mistig. Het is gegoochel met cijfers.” Anderhalf jaar geleden was er al 60.000 euro beschikbaar gesteld voor een plan dat niet is uitgevoerd, stelt hij. Volgens de rekensom van van het raadslid zou daarom een krediet van 210.000 euro volstaan. “Dat is mijn zuivere redenatie.”

De 60.000 was voor een project dat enkele jaren terug al in opdracht was gegeven bij Philips onderdeel een grotere opdracht, vertelt wethouder Faber later. Uiteindelijk is dat niet uitgevoerd omdat de uitstraling van het licht niet passend werd gevonden voor de historische koperen kappen in de dorpskernen. Dit bedrag staat sindsdien nog als budget klaar in afwachting van een definitief besluit. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *