Laatste vergadering van Albert de Hoop

BALLUM – Hij is nog tot 1 juli burgemeester, maar zijn laatste raadsvergadering beleefde Albert de Hoop (59) op 25 juni. Na de reguliere raadsvergadering was er een bijzondere, waarbij nestor van de raad, Piet IJnsen de voorzittershamer overnam.

Van elke raadsfractie nam iemand het woord om De Hoop toe te spreken en aan de gemeente te laten horen hoe ze over de burgemeester denken. Er waren veel mooie woorden en alle sprekers oogstten luid applaus. Op één na.

De Hoop heeft Ameland als duurzaam eiland op de kaart gezet, zegt Jan Wijnberg van Algemeen Belang Ameland (ABA). Zijn lijntjes richting provincie en Den Haag en de inspanning die hij zich getroostte voor verbetering van de bereikbaarheid van het eiland verdienen alle lof, meent Wijnberg. Zijn partij had niet de voorkeur van de burgemeester, memoreert de ABA-spreker, en dat leidde wel eens tot botsingen. De perikelen rond de verkiezingen van 2014 zitten ABA nog altijd hoog, blijkt uit Wijnberg zijn toespraak. Geen van de andere partijen refereert tijdens deze afscheidsvergadering concreet aan die roerige avond van de verkiezingsuitslag en de nasleep daarvan, alleen ABA. Die partij werd destijds van ronselen van machtigingen beticht. Er werd geen overtuigend bewijs voor stelselmatig ronselen gevonden, zodat de zaak moest worden geseponeerd. De burgemeester werd op zijn beurt beschuldigd van verkiezingsfraude, maar na maandenlang rechercheonderzoek oordeelde het Gerechtshof dat er geen verkiezingsfraude had plaatsgevonden.

Andries Metz van AmelandEén gooit in één toespraak alle onervarenheid van zich af en spreekt de burgemeester welbespraakt, goed voorbereid, persoonlijk, passievol, to the point en invoelend toe, zoals dat zo mooi past bij een afscheid. “U heeft het hart op de goede plaats, een enorme drive en u heeft al die jaren niet willen accepteren dat er iets onmogelijk zou zijn op Ameland.”

Han van Heerde van Ameland ’82 (A’82) roemt de burgemeester als iemand met een sterke wil die zich inzet voor wat er op zijn pad komt. De Waddeneilanden, en Ameland in het bijzonder, zijn mede door de inzet van Albert de Hoop lokaal, regionaal, nationaal én internationaal in de schijnwerpers gezet. A’82 is de burgemeester daar dankbaar voor.

Jeroen de Jong van CDA begint met: “Beste Albert, twaalf jaar lang vormden jij en Ingrid het gezicht van Ameland. Een mooi paar, waar Ameland trots op is.” Hij spreekt zijn respect uit voor het laatste half jaar waar De Hoop het alleen heeft moeten doen.

Irma Marinus van PvdA had een gedicht gemaakt. “Wat zeg je in het kort over twaalf enerverende jaren, waarin mens en bestuurder een heel leven heeft ervaren.” De voetstappen staan voor altijd in het zand, zegt Marinus.

Jeppe Groenewold van de VVV haalt aan dat het besturen van een kleine eilander gemeenschap niet altijd gemakkelijk is. “Voor de hele eilander gemeenschap heb je veel gedaan en bereikt,” zegt de VVD’er en hij bedankt de burgemeester daarvoor.

Als laatste richt griffier Jacqueline Metz het woord tot de vertrekkende man. Zij onthult waarom de vergaderingen op maandagavond vaak zo kort werden gehouden. Zowel de burgemeester als de griffier houdt van televisieprogramma’s als ‘Ik Vertrek’ en ‘Spoorloos’. Dus, strak vergaderen en op naar de kneuterige maandagavondtelevisie, daar zette het spantje 'burgemeester en griffier' op in. Er waren vergaderingen dat de koffie nog heet in het kopje zat, terwijl de laatste hamerslag al had geklonken.

Metz eindigt dat ze Albert de Hoop en zijn humor zal missen.

Als cadeau kreeg de burgemeester een drieluik, geschilderd door Richard Kiewiet.

→ Lees hier het afscheidsinterview met Albert de Hoop

→ Bekijk hieronder een deel van de bijzondere raadsvergaderingen met de toespraken van de fractieleiders

Bekijk hier het filmpje met een reactie van burgemeester Albert de Hoop

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *