Ameland op uitzonderingentoer

BALLUM – Gemeente Ameland is op de uitzonderingentoer. Eerst wordt er in de raadsvergadering gepleit, en succesvol, voor een uitzondering voor een huis op een parkeerterrein, dan komt diezelfde avond een tweede curieuze uitzondering ter tafel.

Qurios begon dit voorjaar aan de invulling van een recreatiepark aan de Oranjeweg. Er werd een centrumgebouw neergezet met als doel winkel- en horecavoorzieningen voor de gasten te realiseren, ware het niet dat het Horeca Beleidsplan Ameland geen ruimte biedt voor nog meer horeca. Nieuwe horeca kan alleen als in de buurt een horecabedrijf verdwijnt. Of het moet een uniek concept betreffen, dan is er ook wat mogelijk.

Algemeen Belang Ameland (ABA) dient op de raadsvergadering van maandagavond een motie in. Het Horeca Beleidsplan moet zo snel mogelijk worden geëvalueerd met Horeca Ameland. “Wat is de bedoeling van uw gesprek?” wil burgemeester Albert de Hoop weten. ABA heeft de aap niet ver in de mouw gestopt, hij komt er eigenlijk meteen al uit. “Wij bedoelen,” zegt fractievoorzitter Piet IJnsen, “dat het gesprek met Horeca Ameland zou kunnen leiden tot een beleidswijziging. Dan zou Qurios wèl een vergunning kunnen krijgen.” ABA wil graag dat de uitkomsten van dat gesprek op 1 augustus op papier staan.

Irma Marinus (PvdA) springt in. Het is goed om zo snel mogelijk te evalueren, maar om hier een aanvraag van een specifieke organisatie zoals Qurios bij te betrekken lijkt haar niet goed. Bovendien lijkt haar de termijn van 1 augustus snel en overhaast. ABA past daarop de motie aan: 1 augustus wordt 1 oktober en de aanvraag van Qurios komt los te staan van de evaluatie van het Horeca Beleidsplan. Zowel PvdA, AmelandEén, als VVD, CDA en Ameland’82 kunnen zich daar in vinden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *