Kuuroord Ameland op losse schroeven

BALLUM –  Het is voor hotelier Harry Westers nog geen gelopen race met zijn Thermen Spa Noordsee op Ameland. Al meer dan vijfentwintig jaar wordt er op Ameland gesproken over een kuuroord en nu heeft Westers daarvoor een plan klaar liggen dat voorziet in een uitbreiding van Hotel Noordsee aan de Strandweg in Nes met een wellness centrum in de koepels van het voormalige subtropische zwembad Aqua Plaza. In het plan wordt het hotel verbonden met de koepels en worden er naast en achter het hotel 20 verschillende types lodges gebouwd langs het water met in totaal 134 tweepersoons hotelkamers. Daarvoor heeft Westers een strook grond van 10 meter breed en enkele tientallen meters lang van de gemeente nodig en moet de Molenweg worden omgelegd.

“Vandaag is een belangrijke dag voor Ameland,” sprak Westers tijdens de raadsvergadering van maandagavond tot de raad. “U moet beslissen: gaan we hiermee verder of trekken we de stekker eruit.”

Aan de gemeenteraad werd een principe-uitspraak gevraagd om duidelijk te krijgen of het zin heeft voor Westers om door te gaan met het ontwikkelen van zijn plan.

Tijdens de raadsvergadering splitste de principe-uitspraak in vier deeluitspraken, waarover de raadsleden konden stemmen. Over geen van de vier onderdelen was de stemming unaniem (de hoogte, de ruimte tussen de units, op eigen terrein of daarbuiten en de wegomlegging) zodat een verdeelde raad zich uitsprak over delen van het plan.

De raad wil geen drie maar twee bouwlagen voor de lodges en meer ruimte tussen deze hotelunits. In het plan van Westers staan de verblijfsaccommodaties 15 meter uit elkaar. De raad wil dat er minimaal 25 meter tussen de gebouwen zit. Westers wil graag zo dicht mogelijk tegen het water bouwen en heeft dan de strook van de gemeente nodig. De meerderheid van de raad vindt dat hij de voeten binnenboord moet houden en op eigen terrein moet bouwen. De meeste raadsleden vinden het prima dat de Molenweg wordt omgelegd.

Het deed Westers na afloop van de stemming verzuchten dat hij met deze uitspraak niks kan. “Zo ga ik niet door!” De meegebrachte maquette kan wat hem betreft bij de gemeentelijke verzameling plannen die er in de loop van de jaren voor het voormalige zwembad zijn gemaakt.

Enkele raadsleden spreken echter over “wisselgeld” en zijn nog niet uitgepraat met de eigenaar van hotelketen Westcord. 

Smartphone Ameland Actueel>>> lees hier meer over Westcord

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *