Knecht nog even geen raadscommissielid

BALLUM – Het stond op de agenda: Albert Knecht  van de PvdA zou worden beëdigd als schaduwfractielid. Het feest ging maandagavond niet door. Knecht viel buiten de regels van de Verordening op de Raadscommissie gemeente Ameland. Daarin staat dat een schaduwfractielid, die commissievergaderingen aan de raadstafel kan bijwonen bij verhindering van een van de raadsleden van de fractie, op de kandidatenlijst van de laatste gemeenteraadsverkiezing had moeten staan. Dat was met Knecht niet het geval. Toch wil de PvdA hem graag als schaduwfractielid binnenhalen.

Pas beëdigd raadslid Irma Marinus – zij trad aan na het vertrek van Tineke Hemminga in december 2011 – diende daarom een initiatiefvoorstel in dat het mogelijk moet maken dat plaatsvervangende raadscommissieleden ook kunnen worden benoemd als ze niet op die verkiezingslijst hebben gestaan.

De collega-raadsleden van de ander fracties deden niet moeilijk. Dirk Brouwer (A’82): “Het is elke vier jaar weer een hele klus om mensen op de lijst te krijgen. Wie zijn wij om dit (het initiatiefvoorstel – red.) tegen te houden.”

Burgemeester Albert de Hoop zocht samen met griffier Jacqueline Metz uit of deze variatie op de verordening in de geest van de wetgever is. De Hoop komt tot de slotsom dat het initiatiefvoorstel heel goed past bij de gemeente Ameland.

Het was PVV-er Albert Huizeling uit Nes die de kat de bel aanbond. De politiek geïnteresseerde Huizeling maakt zelf geen deel uit van de Amelander gemeenteraad.

De beëdiging van Albert Knecht is doorgeschoven naar de raadsvergadering van volgende maand. Op 27 februari staat het weer op de agenda en dan valt het binnen de regels en kan het officiële moment plaatsvinden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *