Amelander markt ligt op z’n kont

BALLUM – Geen van de vijf huurhuizen die Gemeente Ameland in de verkoop heeft gedaan is verkocht. Ze staan nog steeds leeg en dat is de gemeenteraad een doorn in het oog. In totaal wil Ameland 50 woningen verkopen.

Raadslid Jeppe Groenewold (Ameland ’82) maakt zich zorgen. Als de 50 huurwoningen niet verkocht worden dan ontbreekt het Ameland aan middelen om de rest van het huurwoningbestand te onderhouden, vreest hij. De vijf die als eerste zijn aangeboden moeten direct weer in de verhuur, vindt Groenewold. Het raadslid vraagt zich af of bij tegenvallende verkoop de vraagprijs niet moet worden aangepast. Ook raadslid Piet IJnsen meent dat de vijf vrije woningen zo snel mogelijk te huur aangeboden moeten worden.

Bij de vijf huizen wordt eerst wat achterstallig onderhoud weggewerkt. Over twee maanden zijn ze weer in de verhuur, belooft wethouder Nico Oud. IJnsen wil sneller, want leegstand kost Ameland geld: “Het lijkt weer op vooruitschuiven en de huizen staan intussen leeg.”

Koopplein AmelandAfgelopen juli besloot de Amelander gemeenteraad 50 van haar huurwoningen in de verkoop te doen. Een deel van die woningen staat leeg en verhuurde gemeentewoningen worden aangeboden aan de huurders. Geen van de huurders heeft tot nu toe belangstelling getoond, ondanks de regeling dat Ameland de overdrachtsbelasting betaalt. Alleen de raadsfractie van Algemeen Belang Ameland stemde toen tegen het plan. Piet IJnsen en Jan Wijnberg zijn het niet eens met de prijs die zittende huurders moeten neertellen voor hun huis. De gemeente rekent minimaal de taxatiewaarde en verkoopt de huizen bij inschrijving. ABA vindt het redelijk dat huurders een lagere som moeten betalen, omdat het huis in bewoonde staat wordt verkocht.

De huizenactie stopt in juli. Dan kan de raad zich over nieuwe afspraken buigen.

Wethouder Oud tot slot: “We kunnen er met z’n allen niets aan doen dat ze niet verkocht worden. De markt ligt op z’n kont”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *