Staandwantvissen gevoelig onderwerp

BALLUM – Volgens Natura 2000 mag het gewoon, vissen met een botwant. Jan Wijnberg van Algemeen Belang Ameland vindt alle regels die nu gesteld worden eigenlijk overbodig. Waarom gaat de gemeente meewerken aan de registratie- en handhavingsplicht die het Ministerie wil opleggen, als het eigenlijk al geregeld is? Hij vraagt het aan wethouder Will Bakema tijdens de raadscommissievergadering van 9 januari.

Wethouder Bakema wordt niet blij van de opmerking van Wijnberg. “Het doet geen recht aan de initiatieven die zijn ontplooid. Ik vind het een cynische vraag!” Bakema was deel van de lobby die is ingezet om staatsecretaris Henk Bleker het kleinschalig staandwantvissen op de Waddeneilanden toe te laten staan. De wethouder had eerder een woordje van waardering verwacht, nu het zich laat aanzien dat de lobby succes heeft gehad en Bleker een uitzondering voor de Waddeneilanden wil maken na een jaar van verbieden, gedogen, onderzoeken en onder voorwaarden toestaan van vissen met een staand netje. Ook waarschuwt hij: “Na een volledig verbod is er nu verruiming gekomen, maar het is nog steeds niet definitief!” De definitieve tekst van de toestemming onder voorwaarden is nog steeds niet binnen.

Bakema erkent dat Blekers Bruinvisbeschermingsplan geen enkele relatie heeft met de visserij zoals die op Ameland en de Waddeneilanden beoefend wordt, maar hij wil het spel meespelen en de komende twee jaar het aantal gevangen bruinvissen gaan melden. “Ik neem aan dat dit nul wordt.” Daarna wil de wethouder op basis van argumenten verruiming van de vismogelijkheden bespreekbaar maken. Het Aalplan en het Bruinvisbeschermingsplan druisen in tegen Natura 2000. Deze laatste wet staat historisch medegebruik toe en dat is het punt waar Wijnberg de nadruk op legt. De hobbyvissers van de Waddeneilanden worden gemangeld tussen twee elkaar tegensprekende regels van het Ministerie van EL&I en ze worden over één kam geschoren met de grootschalige visserij aan de Nederlandse westkust.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *