Je weet pas wat je had als het er niet meer is

BALLUM – Je weet pas wat je had als het er niet meer is. Met deze boerenwijsheid trachtte Heres Schols namens Het Actiecomité de gemeenteraad te overtuigen dat het plan van Westers en Kontour een onzalig plan is. De twee plannenmakers willen op de plek waar de koepels van het subtropische zwembad Aqua Plaza staan te verkommeren een wellness resort te maken.

“U bent er in de eerst plaats voor de Amelanders, daarna voor al die mensen die Ameland een warm hart toedragen en er daarom zo vaak komen. En dan in de laatste plaats bent u er voor de vreemde investeerders die slechts naar het eiland komen om het zoveel als mogelijk uit te baten,” hield Schols de gemeenteraadsleden voor die in een raadscommissievergadering bijeen waren om over de bestemmingsplanwijziging van het gebied achter Hotel Noordsee te praten en zo het pad te effenen voor de bouwvergunning van de wellnessvoorzieningen met hotelunits. “Het Actiecomité verzoekt u dringend om niet akkoord te gaan met aanvragen voor dergelijke grote projecten.”

Het Actiecomité is een club mensen die aanvankelijk samenkwam om Ameland te behoeden voor nog meer aardgasproducerende activiteiten. Wat voorheen Actiecomité Tegengas was, dat streed tegen de NAM om met vier boortorens op Ameland de kleine gasvelden onder het eiland aan te gaan boren, ging als Waakvlam door toen de NAM in 2009 besloot af te zien van de plannen. Het Actiecomité is een uitvloeisel van Waakvlam die de ontwikkelingen op het eiland kritisch volgt. Het Actiecomité heeft een gezond wantrouwen ten aanzien van projectontwikkelaars en dat zouden de raadsleden ook moeten hebben, meent Schols. Hij pleit voor een Eiland Effect Rapportage, om bij grote projecten eerst de effecten op het eiland in kaart te brengen.

Schols – hij is een van de vier insprekers tijdens de raadscommissievergadering van maandag 14 augustus 2017 en heeft de taak van woordvoering van Het Actiecomité tijdelijk overgenomen van Suzanna Twickler die momenteel aan de andere kant van de wereld verblijft – haalt in zijn betoog Marten Toonder aan, de geestelijk vader van heer Ollie B. Bommel en Tom Poes. “Elke toeristische ontwikkeling heeft in zich om uiteindelijk te vernietigen waar de mensen oorspronkelijk voor kwamen.” Schols en Het Actiecomité vrezen dat Ameland met het binnenboord halen van grootschalige projecten en het opvoeren van het aantal toeristen op het eiland, sfeer en eigenheid gaat verliezen, te maken krijgt met een overbelaste infrastructuur en dat huizen niet meer te betalen zullen zijn.

Verrekijker


Dit is het eerste deel over de raadscommissievergadering waar de bestemmingsplanwijziging voor het gebied waar de wellnessvoorziening zou moeten komen op de agenda stond. Behalve Heres Schols namens Het Actiecomité waren er nog drie insprekers: Frank Hulsebos van Voice of Ameland, Hielke Tillema van Kontour Vastgoed en Cinto Prosperi van VVV Ameland. Vervolgens spraken de raadsfracties over het project. Ze stelden vragen en gaven verklaringen, alsof het een raadsvergadering betrof. Op 28 augustus ìs die raadsvergadering en besluit de raad over de bestemmingsplanwijziging.

Dossier Aqua Plaza

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *