Donkere wolken voor Westers

BALLUM – Er lijken zich donkere wolken samen te pakken boven het plan waar Harry Westers van Westcord Hotel Noordsee al zeker vijf jaar lang de Amelander gemeenteraad van probeert te overtuigen. Voor- en tegenstanders melden zich bij de gemeentebestuurders en het is aan de raadsleden om het goede te destilleren en de juiste beslissing voor het eiland te nemen. De stemming is tijdens de raadscommissievergadering van maandag 14 augustus niet doorslaand positief al doen twee van de vier insprekers hun best om de raad te bewegen vóór de bestemmingswijziging te kiezen die de opmaat is naar uitvoering van het Westers-plan.

Tussen het hotel en recreatiegebied De Vleijen liggen de koepels van het vervallen zwembad Aqua Plaza en daar wil Westers wellnessvoorzieningen met hotelunits bouwen met honderd bedden. Het plan is al diverse malen aangepast en ingekort en heette aanvankelijk ambitieus Thermen Spa Noordsee, inmiddels gekrompen tot Wellness Ameland.

Dat het plan kleiner is dan in 2012 werd gepresenteerd komt door de maat van het terrein en de eisen van de gemeente. In het oorspronkelijke plan had Westers een strook grond nodig van de gemeente. Het nu gepresenteerde plan kan volledig op eigen terrein worden gebouwd. Er komen geen nieuwe waterpartijen en het gebied blijft toegankelijk. De hotelunits worden niet te hoog (8,5 meter) en staan ver genoeg uit elkaar (15 meter). Verder blijft de Molenweg liggen, al wordt het deels een fietspad. Het bruggetje, omgedoopt tot Bruggetje van Jeppe, blijft bestaan. Het was raadslid Jeppe Groenewold (A'82) die stampij maakte over het mogelijk verdwijnen van de overspanning in De Vleijen. De plannenmakers hebben naar hem geluisterd.

Westers heeft ondertussen een compagnon in Kontour Vastgoed gevonden. Hielke Tillema doet veelal het woord namens Kontour. Hij is een van de vier insprekers tijdens de raadscommissievergadering. Het plan past in de Amelandse stijl met rieten daken en gepotdekseld hout, zegt Tillema, en voldoet aan de kaders die de raad heeft gesteld. Tillema noemt VolkerWessels en Westers “twee zeer professionele partijen” die hun sporen in de uitvoering van projecten hebben verdiend. Kontour is een van de 120 ondernemening van VolkerWessels. Die ondernemingen houden zich bezig met ontwerpen, bouwen, financieren, beheren en exploiteren in de sectoren bouw en vastgoed, civiele techniek, spoor- en wegenbouw, energie, telecom en offshore. VolkerWessels is de Aqua Plaza-grondeigenaar.

Tillema vindt in Cinto Prosperi, directeur VVV Ameland, een medestander. Prosperi vertelt over zijn eerste kennismaking met Aqua Plaza en met Frank Hulsebos. In juli 2010 was Hulsebos, fervent tegenstander van het project-Westers, zijn bovenbuurman, die vertelde over zijn plannen met de koepels van het oude zwembad. Prosperi: “Tot op de dag van vandaag heb ik nog niets concreets gehoord.” Westers werd wèl concreet, kwam met een maquette en nam Kontour in de arm.

Wat Prosperi betreft is Wellness Ameland goed voor het eiland, goed voor de seizoensverbreding en kan het eiland de enkele tientallen duizenden bezoekers die Ameland zullen gaan bezoeken omwille van de wellness best hebben. “De plannen passen binnen het toeristisch beleid van Ameland en binnen de marketing- en promotiestrategie van VVV Ameland.” Uit onderzoek naar de toeristische waarde van de wellness op Ameland blijkt dat er 30.000 dagbezoekers bij zullen komen en 40.000 extra verblijfsgasten, vooral in voor- en naseizoen.

Inspreker Frank Hulsebos had niet zoveel in te spreken. De actievoerder tegen het Wellness-project had voorafgaand aan de commissievergadering alle raadsleden en het college een videoboodschap gestuurd om hen te overtuigen dat Plan Westers niet door moet gaan. Terplekke vraagt hij aan het gemeentebestuur om een toelichting, maar die vraag wordt hem door de voorzitter niet gegund. De inspreker zal zich aan de regels van het inspreken moeten houden. Het stellen van vragen aan de bestuurders hoort daar niet bij. "Als het Plan Westers wel doorgaat dan richt ik zelf een partij op, ik zweer het je," zegt Hulsebos als hij weer op de publieke tribune zit. 

Op 28 augustus zal blijken of Tillema, Prosperi, Schols of Hulsebos de raadsleden hebben kunnen overtuigen. De sfeer aan de raadscommissietafel neigde naar onweer, maar in twee weken kan er veel kantelen.


Verrekijker


Dit is het tweede deel over de raadscommissievergadering waar de bestemmingsplanwijziging voor het gebied waar de wellnessvoorziening zou moeten komen op de agenda stond. Behalve Heres Schols namens Het Actiecomité waren er nog drie insprekers: Frank Hulsebos van Voice of Ameland, Hielke Tillema van Kontour Vastgoed en Cinto Prosperi van VVV Ameland. Vervolgens spraken de raadsfracties over het project. Ze stelden vragen en gaven verklaringen, alsof het een raadsvergadering betrof. Op 28 augustus ìs die raadsvergadering en besluit de raad over de bestemmingsplanwijziging.

Dossier Aqua Plaza

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *