“Ameland is eiland in ontwikkeling”

BALLUM – “Ameland is echt niet te koop. Ameland is een eiland in ontwikkeling.” Dat zegt wethouder Peter Pot. De nieuwbakken wethouder heeft zich door vijf jaar voorgeschiedenis van Plan Westers geworsteld en komt tot de conclusie dat Ameland blij kan zijn met ondernemers die miljoenen in het eiland willen investeren. “De koepels zijn een schandvlek. Het is belangrijk dat hier nieuwe positieve ontwikkeling plaatsvindt.” De wethouder adviseert namens het college dan ook om in te stemmen met de bestemmingsplanwijziging die het gebied bestemt voor wellness met logies. “Als u het niet wilt had u in 2012 moeten zeggen ‘We willen geen wellness.’”

Geen van de fracties laat het achterste van de tong zien. Ameland’82 lijkt voor te zijn en Algemeen Belang Ameland tegen. De VVD is al die jaren voor het project geweest. André Tuil van die fractie is voorzitter van de raadscommissievergadering, zodat hij zijn mening voor zich moet houden. “Ik zit me te verbijten,” zegt hij daarover. CDA is vanaf het begin tegen geweest en Jeroen de Jong neemt nu zijn pet af voor Alice de Jong dat ze zo duidelijk de ABA-mening durft te ventileren. Wat Irma Marinus betreft getuigt het van onbehoorlijk bestuur om de planindieners telkens de plannen aan te laten passen, om dan na vijf jaar er toch maar niet mee in te stemmen. “Helaas is de discussie over het ingediende plan verworden tot bitterheid naar mensen toe die het wellness plan wel zien zitten of die er welwillend tegenover staan,” zegt Marinus. “Is dat wat we met elkaar willen?” Het PvdA-raadslid gaat liever voor discussie met argumenten, zonder elkaar onderuit te halen.

Burgemeester Albert de Hoop besluit de bespreking van het onderwerp. “Het is een naargeestige en gevaarlijke plek.” Als de plannen van Westers niet uitgevoerd kunnen worden vanwege een veto van de raad dan zal de burgemeester een besluit moeten nemen in het kader van de veiligheid. Dan gaat De Hoop sloop opleggen.

De barometer van de raadscommissievergadering lijkt negatief uit te slaan voor Plan Westers: 6 tegen de bestemmingsplanwijziging (CDA en ABA) en 5 voor (A’82, VVD en PvdA). In dat geval kan de burgemeester de sloopkogel laten aanrukken.

Voor 28 augustus is er alweer heel wat water in en uit de Waddenzee gestroomd. Hoe de stemming echt uitvalt weten we met zekerheid als de stembriefjes zijn geteld.

Verrekijker


Dit is het vierde deel over de raadscommissievergadering waar de bestemmingsplanwijziging voor het gebied waar de wellnessvoorziening zou moeten komen op de agenda stond. Behalve Heres Schols namens Het Actiecomité waren er nog drie insprekers: Frank Hulsebos van Voice of Ameland, Hielke Tillema van Kontour Vastgoed en Cinto Prosperi van VVV Ameland. Vervolgens spraken de raadsfracties over het project. Ze stelden vragen en gaven verklaringen, alsof het een raadsvergadering betrof. Op 28 augustus ìs die raadsvergadering en besluit de raad over de bestemmingsplanwijziging.

Dossier Aqua Plaza

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *