Bijna honderd bezwaren omwille van Kleiduivenkwestie

BALLUM – Het college van burgemeester en wethouders kijkt opnieuw naar de vergunning voor de kleiduifschietbaan op het vliegveld bij Ballum. Er kwam zoveel reactie uit de gemeenschap en van instanties dat het college het plan nogmaals gaat beoordelen.

Bezwaren

Schietvereniging De Grauwe Duun maakt al jaren gebruik van het vliegveld voor kleiduifschieten. Het nieuwe plan voorziet in een permanente schietbaan nabij het zonnepark. Ook staat er een clubhuis gepland. De reacties op het plan zijn veel en heftig. De gemeente kreeg diverse bezwaren (meer dan 90). Na vandaag is de bezwaartermijn gesloten. Ballumers, campinggasten en zorgboerderij De Langen Dunen dienden bezwaren bij de gemeente in. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVL) vindt de schietbaan nabij zweefvliegers en helikopters een onzalig plan en hamert op een deugdelijk veiligheidsmanagementsysteem. De Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie Infrastuctuur en Milieu zou niet gelukkig zijn met de schietbaan in de buurt van vliegmachines en de Provincie Fryslân zou ook niet happy zijn met de plannen.

Gemeente

Op 7 juli gaf het college van burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning af voor het kleiduifschieten met een clubgebouw bij het vliegveld in Ballum. Dat werd middels een kort bericht gepubliceerd op de gemeentelijk Info.

Ingezonden brief

Op 21 juli werd op deze website een ingezonden brief gepubliceerd die een stroom van reacties opriep. De gemeente werd verrast door de stroom bezwaren en heeft inmiddels besloten nog eens te kijken naar de procedure. Als daar iets fout is gegaan dan kan de vergunning worden ingetrokken. Ook kijkt de Commissie Bezwaar en Beroep naar de stapel van bijna honderd bezwaren. Op basis van die beoordeling komt de commissie met een advies, dat voor het college een aanleiding kan zijn de vergunning te heroverweging. 

De schietverengining heeft intussen een pas op de plaats gezet en schiet voorlopig niet op het vliegveld.

Dorpsbelang Ballum

Dorpsbelang Ballum wil een informatieavond organiseren, maar laat dat afhangen van het standpunt dat het college gaat innemen. 

→ tik kleiduiven in bij ZOEKEN om meer over de kwestie te lezen

→ lees vooral de vele reacties op Forum Ameland en wie iets toe te voegen heeft: zet uw reactie erbij

Hardloopschoenen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *