Coalitie vreest Vloek van De Vleijen

Geplaatst op: 15 augustus 2017 - Categorie: Gemeente & Politiek

BALLUM – Het coalitieakkoord is drie maanden oud en in de eerste vergadering na het reces zijn de eerste scheuren overduidelijk. De twee rivaliserende belangengroeperingen Ameland’82 en Algemeen Belang Ameland die zusters werden en samen de coalitie zijn gaan vormen, namen “Met ‘Daadkracht met Vertrouwen’” Plan Westers op in hun akkoord. Dat plan zouden ze naar een goed einde loodsen, was de afspraak, maar het lijkt hun Waterloo te worden. Na de raadscommissievergadering van 14 augustus staan de twee lijnrecht tegenover elkaar.

Alice de Jong-Gransbergen voert het woord namens haar fractie van ABA. De gemeenteraad is “in een fuik gelokt”, stelt De Jong. In 2012 werd er een richtinggevende principe uitspraak gevraagd om op het subtropische zwembadterrein wellness met logies toe te staan. Het ging destijds niet om een definitief standpunt over de wijziging van een bestemmingsplan. Die vrijblijvende en richtinggevende kaders zijn in de loop van de jaren vertaald naar harde kaders, zegt het raadslid, en dat is de fuik geworden waar de raadsleden in de trechter zitten.

De Jong beroept zich op voortschrijdend inzicht en ook op besluiten van een raad die in 2012 een andere was dan nu aan de raadstafel zit. ABA was altijd positief over wellness in de koepels, maar met het vorderen van het plan dreef het project van de fractie weg. De Jong maakt helder dat er nog niet gestemd wordt over Plan Westers. Het gaat in de raadscommissie en in de raadsvergadering van 28 augustus om de wijziging van het bestemmingsplan, dat wellness met logies mogelijk moet maken. Stemmen over het Plan Westers volgt daarna pas, en dat plan kan best nog wel wijzigen, schat De Jong in.

ABA maakt zich zorgen om de leefbaarheid van het gebied en kijkt met argusogen naar de activiteiten van projectontwikkelaars. Plan Westers is een te grote belasting voor Ameland, stelt het raadslid. “Ook mag je als raadslid niet voorbijgaan aan wat je bevolking vindt.” De Jong noemt de “massaal ingediende protestbrieven, een ongekend iets voor Ameland.” Van al die 652 brieven kwamen 238 van Amelanders. Het deed oud CDA-raadslid Gunda Brunotte op Twitter verzuchten: “8% van de eilanders heeft zich tegen het wellness plan uitgesproken. En de andere 92% is voor of vindt het niet belangrijk om te reageren?”

De Jong en haar partij willen kritischer naar toekomstige plannen gaan kijken. “We willen namelijk dat ons nageslacht ook nog kan genieten en zich kan ontwikkelen op onze waddendiamant.” Het raadslid spreekt van “kantelpunt”. Over twee weken weten Westers en Ameland welke kant ABA kiest.

Rudolf Teuben van Ameland’82 is helder: “Als je het plan niet wilt moet je tegen stemmen.” Hij spreekt zijn coalitiepartner aan: “Er ligt een coalitieakkoord!” Teuben meent dat de gemeente “voor aap staat” als het in dit stadium terugkrabbelt. A’82 staat positief tegenover de ontwikkelingen. Teuben, altijd bereid een mooie quote te droppen, vreest dat de discussie rondom het gebied van Aqua Plaza weinig goeds heeft voortgebracht en zal voortbrengen. “Het kan wel eens verworden tot de Vloek van De Vleijen.”

Dit is het derde deel over de raadscommissievergadering waar de bestemmingsplanwijziging voor het gebied waar de wellnessvoorziening zou moeten komen op de agenda stond. Behalve Heres Schols namens Het Actiecomité waren er nog drie insprekers: Frank Hulsebos van Voice of Ameland, Hielke Tillema van Kontour Vastgoed en Cinto Prosperi van VVV Ameland. Vervolgens spraken de raadsfracties over het project. Ze stelden vragen en gaven verklaringen, alsof het een raadsvergadering betrof. Op 28 augustus ìs die raadsvergadering en besluit de raad over de bestemmingsplanwijziging.

Dossier Aqua Plaza

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?