Ingezonden – Zorgen om huizen

HOLLUM – “Goeiedag Jeanet, ik zit met iets in mijn hoofd over de huurwoningen op Ameland. Ik ben helaas geen goeie briefschrijver anders had ik een ingezonden brief gemaakt.” Zo begint een jonge Amelander een bericht via Messenger. Ik spreek met hem af dat ik op basis van zijn woorden de brief schrijf, zodat zijn probleem toch onder de aandacht komt. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Zorgen om huizen

Het is namelijk voor een stel op Ameland met een gemiddeld inkomen onmogelijk om een huis te kopen. Daarnaast is er helemaal niets te huur. Ik kan echt een hand vol en wel meer mensen bedenken die al langer dan twee jaar wachten op iets. Particulier huren is niet te betalen en de gemeente heeft niets.

Het frustreert de Amelander jeugd en dan met name de 20ers en 30ers enorm dat het eigenlijk onmogelijk is om hier nog te blijven wonen. Ik zelf zoek nu meer dan 3 jaar en er komt gewoon helemaal niets waar ik voor langere tijd kan wonen. Dus het frustreert mij mateloos en met mij nog een heleboel. Elke verjaardag is het hoofdonderwerp van gesprek.

Ook voor de groep die dus eigenlijk te veel verdient voor een huurwoning, max 40.000 bruto per jaar, is helemaal niets. Een koopwoning is op z’n goedkoopst een keer 3.5 ton en daar heb je een hoger inkomen nodig.

De gemeente is bezig en heeft de eerste stukken grond aangekocht om er huizenbouw op te plegen, maar nu is er weer politieke crisis in het gemeentebestuur. Worden er binnenkort echt huizen gebouwd waar de jongeren op Ameland voor in aanmerking komen? Ik ben er niet gerust op.

Een Amelander woningzoekende jongere

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18268

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *