Ingezonden – Honden en handhaving

BALLUM –  Ingezonden briefschijver Ronnie Niemeijer stuurde onderstaande brief over honden op het eiland en handhaving ook naar de gemeente. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Honden en handhaving

Olst, 30 oktober 2022 

Geacht college en gemeenteraad, 

Met plezier komen wij al meer dan 30 jaar op Ameland, de rust, de schoonheid, de vriendelijke bewoners maken het cliché waar, reeds op de boot vergeet je alle sores en begint je vakantie. 

Echter de toenemende ervaringen van de laatste 12 maanden maakt dat we steeds meer bedenkingen hebben bij een ontspannen bezoek aan Ameland. 

Kortgeleden zag ik op een facebook-groep iemand vertellen dat Ameland zo’n hond-vriendelijk eiland is. Dat kan ik onderschrijven als er wordt bedoeld dat je de ruimte hebt om lekker te wandelen door bossen en langs de zee en dat je hond mee mag naar veel gelegenheden. 

Maar er is een groeiende groep bezoekers die hond-vriendelijk implementeert als dat hun viervoeter overal los mag lopen, in de duinen achter konijnen en reeën mag jagen, op de strandopgangen dolenthousiast tegen kleine kinderen mogen opspringen, andere (aangelijnde) honden aanvallen, zeehonden mag opjagen, etc. Met enig geluk staat er weliswaar een eind verderop een baasje wanhopig te roepen en te fluiten naar een niet luisterende hond, maar steeds vaker reageert het baasje dat we dit zogenaamde enthousiasme maar moeten accepteren of sommigen reageren zelfs ronduit agressief als ze er op worden aangesproken. 

Uiteraard begrijp ik beter dan wie dan ook dat het college en de raad in deze tijden met veel grotere vraagstukken te maken heeft en dat de verhuftering een landelijk probleem is, maar toch is het op z’n minst een overdenking waard. Want bezoekers zoals wij, en gelukkig is dat naar mijn idee nog steeds een meerderheid, hebben respect voor het eiland, de natuur, de zee, de inwoners en de cultuur en brengen deze over op hun kinderen en kleinkinderen, die het weer overbrengen op hun kinderen, etc. Dit zijn bezoekers die Ameland moet koesteren en die ook in de toekomst kunnen helpen om de natuur- en cultuur-waarden te behouden en bewaken. 

Zonder dat ik op de stoel van het college of de raad wil gaan zitten, draag ik toch met plezier een aantal oplossingen aan: 

  • Treed meer handhavend op vooral bij honden die niet onder appel of buiten de aangewezen losloop-gebieden lopen (alhoewel ik zondermeer begrijp dat er dekking moet zijn in de begroting voor bv extra BOA’s) 
  • Indien de boot online wordt geboekt, stuur bij de bevestigingsmail een flyer mee waaraan de bezoekers zich moeten houden (waar mogen honden los, wat als je een zeehond vindt, etc) 
  • Laat verhuurders de bovengenoemde flyer neerleggen in de huurhuizen en per mail digitaal meesturen bij een bevestiging of aanvraag. 
  • Plaats borden bij strandopgangen dat de hond daar verplicht aangelijnd moet zijn. 
  • Betrek bewoners van Ameland bij deze problematiek en laat ze bezoekers aanspreken op dit gedrag. 

Tot slot, ik ben geen hondenhater, immers ik heb zelf een hond die gek is op de bossen, het strand en de zee. Maar ik laat deze hond enkel loslopen in de gebieden waar dit mag, maar niet voordat ik heb gecheckt dat niemand er last van kan hebben, ondanks dat mijn hond goed onder appél staat. 

Met vriendelijke groet, 

Ronnie Niemeijer

Olst

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *