Ingezonden: Containerprobleem wordt niet benoemd

HOLLUM – Oud zeeman Willem Wilstra fronst zijn wenkbrauwen vanwege de containervaart langs de eilanden. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Containerprobleem wordt niet benoemd

De media waar ik het nieuws uit moet halen doet mij de wenkbrauwen fronsen wat betreft de problemen met de containervaart langs de Nederlandse kust en met name boven de Waddeneilanden langs.

Ik lees en hoor eigenlijk alleen maar dat die route, vooral met stormweer gesloten moet worden.

Er moet dan de noordelijker route genomen worden. Daar zijn de golven nòg hoger… dus daar gaan de containers evenzogoed overboord en vervuilt de inhoud het zeemilieu net zo goed.

Maar over de oplossing van het probleem wordt met geen woord gerept: een betere sjorring van de ladingkisten. En dit moet wereldwijd aangekaart worden. Maar dat kost geld.

Dus een chip om de verloren containers te traceren is maar een druppel, want het kwaad is al geschied.

De eenvoudigste oplossing is wellicht een stalen band van stuurboord, over de lading heen, naar bakboord.

Mocht het schip eens een haal, een slingering, maken dan blijft alles nog aan elkaar hangen.

Om dit te realiseren moeten er in de havens meer tijd en mensen ingezet worden alvorens het schip mag gaan varen. Ja….het geld hè.

Ik mis in deze discussie krachtige geluiden vanuit onze provincies, De Rijkswaterstaat, Waddenacademie en Waddenvereniging. Wij wonen namelijk aan lagerwal en dat is de slechtste locatie!

Willem Wilstra – Drachten

Oud zeeman

 

 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *