Ingezonden – CDA behoudt drie zetels

HOLLUM Raadslid Theo Faber schreef onderstaande stuk naar aanleiding van de verkiezingsuitslag. 

CDA Ameland behoudt drie zetels, ondanks Oost-West vacuüm

Het CDA op Ameland heeft tegen de verwachting in stemmen moeten inleveren, maar behoudt drie zetels. Een veel gehoorde verklaring is dat de kiezers de verwachting hadden dat het CDA weer de grootste partij zou gaan worden. Er zijn daarom veel tactische stemmen uitgebracht op de lokale partijen Algemeen Belang Ameland (West) en Ameland ’82 (Oost), om hiermee een voorkeur aan te geven voor een coalitie. De ironie wil dat genoemde partijen beide als grootste zijn geëindigd met exact hetzelfde aantal stemmen.

De vraag die nu rondzingt op het eiland is: “met wie gaat het CDA een coalitie vormen?” Kennelijk ziet iedereen in dat een coalitie tussen Algemeen Belang Ameland en Ameland ’82 moeizaam wordt. Aan dit scenario is in de Leeuwarder Courant van zaterdag 22 maart j.l. al een artikel gewijd, waarin  gesproken wordt over een gedwongen huwelijk waarbij de sfeer rondom het altaar kil zal zijn.

De eerste grap doet ook al de ronde: “Algemeen Belang Ameland en Ameland ’82 gaan een coalitie vormen…, ze verwachten er 1 april uit te zijn”.

Het CDA staat op het standpunt dat de partij in deze situatie bescheidenheid past. Dit betekent dat de grootste twee partijen aan zet zijn. De lokale partijen zullen leiderschap moeten tonen, waarbij onder meer het Oost-West denken nu eindelijk eens een keer moet worden doorbroken. In een gemeente die alle zeilen bij moet zetten om zijn zelfstandigheid te behouden is geen ruimte voor dorpisme.

Een coalitie tussen beide partijen zou daarom mooi zijn, maar een fusie is misschien ook een te overwegen stap naar verbinding in plaats van verdeling. De leden en de achterban van de grootste twee partijen zouden eens na moeten denken over het vervangen van hun kandidaat-wethouders, wanneer de indruk bestaat dat personen het vormen van een goed functionerend college in de weg staan. Beginnen met een schone lei kan soms heel verfrissend werken.

Theo Faber, namens fractie en bestuur CDA Ameland

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *