Ameland heeft nieuwe raad

BALLUM – In de raadsvergadering van donderdag 27 maart 2014 zijn elf raadsleden beëdigd en geïnstalleerd. Voor Algemeen Belang Ameland zitten Piet IJnsen, Jan Wijnberg en Gatso Lamsma in de gemeenteraad, voor Ameland’82 zijn dat Will Bakema, Dirk Brouwer en Rudolf Teuben, voor CDA nemen Nico Oud, Theo Faber en Jeroen de Jong aan de vergadertafel zitting, voor de PvdA is dat Irma Marinus en voor de VVD André Tuil.

Tevens zijn er zes schaduwfractieleden beëdigd: Tonnie Overdiep (PvdA), Alice de Jong (ABA), Linda van der Deen (VVD),  Chris Brouwer, (A'82), Lisette van der Geest (A'82) en Johan Kiewiet (A'82). 

Er zijn nog geen wethouders benoemd; de coalitievorming is in een beginfase. Zodra de coalitie een feit is geworden schuiven raadsleden door naar de wethouderszetel en worden er zoveel nieuwe raadsleden benoemd.

De Amelander fractievoorzitters stelden tijdens de vergadering voor om een informateur te benoemen die de besprekingen moet stroomlijnen. Dat voorstel werd aangenomen. Bert Swart, burgemeester van Zuidhorn, gaat die kar trekken. Swart kent de eilandsituatie: hij was burgemeester van Schiermonnikoog van 2004 tot 2011. De informateur start op zaterdag 29 maart met de uitvoering van zijn opdracht. Hij gaat ondermeer gesprekken voeren met lijsttrekkers en fractieleden. Naar verwachting zal hij op woensdag 2 april zijn advies uitbrengen. Als dat lukt dan is er die woensdag een extra raadsvergadering.

De informateur krijgt een drievoudige opdracht mee. Van hem wordt een advisering gevraagd op basis van de verkiezingsuitslag, hij moet een advies geven over de pijnpunten tussen de vijf programma’s en van hem wordt een advies verwacht over de best mogelijke coalitie voor de komende vier jaar.

Gemeente Ameland betaalt de informateur uit de pot ‘externe ondersteuning voor de raad’. Naar verwachting gaat het aan reis- en verblijfkosten en uren van de griffier ongeveer 1.500 euro kosten. Nooit eerder maakte Ameland gebruik van een informateur. Altijd werd het op het eiland zelf uitgedokterd. Het bracht Rudolf Teuben (A’82) tot de opmerking dat Ameland “Den Haagje” speelt. Wie de grootste is moet het voortouw nemen, is zijn opinie.

Burgemeester Albert de Hoop heeft alle vertrouwen op een goede afloop. Over de externe inmenging zegt hij: “Het eiland zal wel op zijn plek blijven liggen.”

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *