Geen raadsleden meer op stembureau

BALLUM – Er komen geen actieve raadsleden meer op de stembureau's van Ameland. Dat is het resultaat van de tumultueuze verkiezingen van afgelopen 19 maart. De raad bevond overigens de verkiezingen unaniem akkoord tijdens de raadsvergadering van woensdagavond. Als tot onrechtmatigheid was besloten dan was het einde van het tumult rond deze verkiezingen nog lang niet in zicht geweest en dat had de coalitieonderhandelingen bemoeilijkt en de coalitievorming ongetwijfeld gefrustreerd. Daarom ging ook Algemeen Belang Ameland akkoord met de uitslag zoals die er nu ligt. De belangengroepering staat op een gedeelde eerste plaats met Ameland’82. Als een ongeldige stem in tweede instantie niet alsnog geldig was verklaard, dan was ABA de grootste geworden met een stem verschil. De partij voelt zich wel morele winnaar van de verkiezingen.

Het verhaal rond de ongeldige stemmen die alsnog geldig zijn verklaard is er na vrijdag 21 maart en woensdag 26 maart niet helderder op geworden. Ontbrekende gegevens zijn alsnog ingevuld en er werd het een en ander gewijzigd.

Op 21 maart verklaarde de stemcommissie van het centraal stembureau, onder leiding van voorzitter Albert de Hoop, de uitslag definitief. De stemcommissie van stemlokaal Nes had de verzegelde envelop geopend en daarna besloten dat twee in Nes ongeldig verklaarde stemmen alsnog geldig waren. Dat verhaal bleek niet helemaal te kloppen. Tijdens de raadsvergadering van 26 maart verklaarden twee leden van de bewuste stemcommissie, Bert Cordes en Irma Marinus, dat ze geen rol in het openen van de verzegelde envelop hadden gespeeld. Dat kwam volledig op het conto van de voorzitter van stemcommissie Nes, Dirk Brouwer. De Hoop liet daarop het proces-verbaal van het centraal stembureau wijzigen. Hij maakt het verhaal er niet duidelijker op door te spreken over één ongeldige stem en door te noemen dat op het proces-verbaal van stembureau Nes de ongeldige stemmen niet waren ingevuld.

Dirk Brouwer spreekt daarentegen dat het ging over twee ongeldige stemmen en dat niet de ongeldige stemmen maar de volmachten nog niet waren ingevuld. Bovendien had Brouwer het proces-verbaal nog niet ondertekend. Hij had het zaakje meegenomen uit Nes en in Ballum op een bureau gelegd. Een ambtenaar ontdekte vervolgens de omissie. 

De Hoop legt uit dat het centraal stembureau op de avond van de 19e maart daarop een verlengd stembureau Nes werd, waar de ontbrekende gegevens nog werden ingevuld. 

Er was geen juridische grond voor een hertelling en de “onzuiverheid over die ene stem” is opgelost door de stemcommissie, verklaart De Hoop.

Brouwer steekt hand in eigen boezem en verklaart dat er in de “hectiek en spanning” iets fout is gegaan. De drie leden van het stembureau hadden unaniem besloten om een “kleine correctie” door te voeren. “Daarna heb ik het proces-verbaal ondertekend. Daarmee is voor mij de kous af.”

Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland houdt vraagtekens bij de procedure. Hij besluit met: “Wij leggen ons erbij neer.”

Raadslid Theo Faber (CDA) zegt er tot slot nog over dat het uniek is dat er zulke gedetailleerde verklaringen zijn gevolgd op de verkiezingen. Wat hem betreft mag iedereen horen hoe het is gegaan. “Iedereen heeft zijn best gedaan.” Faber besluit met de suggestie dat raadsleden afstand moeten nemen van de stembureau’s. Burgemeester Albert de Hoop neemt die suggestie over en is van plan ambtenaren te laten opleiden tot leden van de stembureau’s op Ameland. Voor de Europese verkiezingen in mei aanstaande zal dat niet meer lukken. Daar zullen nog raadsleden te zien zijn. Zij zijn er al voor benoemd.

>>> Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *