In beschermd dorpsgezicht geen zwarte betonklinkers

BALLUM – De regels zijn duidelijk en het beleid is logisch: in het beschermd dorpsgezicht mogen alleen opritten die wat betreft bestrating bij het oude dorp passen. Toch is die logica niet voor iedereen duidelijk en is het door de bank genomen huiseigenaren niet bekend dat er in het beschermd dorpsgezicht een omgevingsvergunning gevraagd moet worden voor het aanleggen van een oprit. Irma Marinus wil het nog eens gezegd hebben en het PvdA-raadslid vraagt het college de regels nog eens onder de aandacht van de burgers te brengen. “Het is niet iedereen duidelijk dat een aanvraag nodig is,” weet Marinus.

Onlangs deed zich in het beschermde dorpsgezicht een akkefietje voor, waarbij de huiseigenaar volgens eigen goeddunken en passend bij de aanleg van zijn tuin en de gele gevelstenen van zijn huis een oprit aanlegde met zwarte betonklinkers.

De Hollumer, die niet met zijn naam genoemd wil worden: “Wij hebben heel bewust gekozen voor het ontwerp voor onze tuin en de combinatie van de zwarte bestrating met de gele gevelsteen. De zwarte steen is ondergeschikt en daardoor komt de woning beter tot z'n recht. Gebakken paarse klinkers zouden afbreuk doen aan dit geheel.” De man had verzuimd een omgevingsvergunning aan te vragen en heeft dat alsnog gedaan. “De gemeenteambtenaar heeft mij aangeraden om de vergunning aan te vragen zoals de gemeente dat eist, dus met gebruik van gebakken dikformaat steen.” Die omgevingsvergunning is inmiddels aangevraagd. Er is een kans dat hij zijn oprit compleet moet vervangen door klinkers met een kleur die hij niet bij zijn huis vindt passen.

“Ik werd gebeld (vanuit het gemeentehuis red.) dat de hele oprit er uit moest en dat dit helemaal in dezelfde steen als de Zuiderlaan bestraat moest worden.

Daarop heb ik een rondje beschermd dorpsgezicht door Hollum gelopen en 44 foto's gemaakt van opritten van andere verharding dan de betreffende straat. Als ik dit zelfde ook in Ballum en Nes ga doen dan kom ik waarschijnlijk ver boven de 100 gevallen uit.”

De Hollumer wil zijn oprit best vervangen, als al die anderen dat ook – op last van de gemeente – gaan doen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *