Hoop op staandwantvisserij

BALLUM – Er is nog hoop dat de staandwantvisserij op de Waddeneilanden geoorloofd blijft. Afgevaardigden van de Amelander politiek spraken vorige week met het ministerie van EL&I met als doel een uitzondering voor de Waddeneilanden te bewerkstelligen.  Staatssecretaris Henk Bleker zou woensdag aanstaande het voorstel voorleggen aan de Tweede Kamercommissie, maar laat weten de tekst nog niet klaar te hebben. Bleker verbiedt het vissen met staandwant langs de Noordzeekustzone naar aanleiding van het bruinvisbeschermingsplan. Hij liet al aan de Amelanders, waaronder wethouder Will Bakema, weten dat hij eigenlijk geen uitzondering voor de Waddeneilanden kan maken. Het enige waar Bakema, en alle eilander vissers met hem, nu nog hoop uit put is dat er recht wordt gedaan aan het cultuur historisch medegebruik op de Waddeneilanden. Als dat door het ministerie wordt erkend, dan kan er onder voorwaarden worden gevist door eilander hobbyvissers.

Die voorwaarden zijn de volgende: Het net mag dan niet groter zijn dan 50 meter per visser en het mag niet hoger zijn dan 60 centimeter. De netten mogen alleen vanaf het Noordzeestrand tot aan de laagwaterlijn worden gezet en de vissers die van de mogelijkheid gebruik willen maken moeten een vergunning bij de gemeente aanvragen. De gemeente houdt toezicht.

“De neuzen,” zegt burgemeester Albert de Hoop, “de neuzen staan dezelfde kant op, maar het kwartje moet nog vallen.” Als Bleker een uitzondering voor de Waddeneilanden maakt, is het rinkelende kwartje een opluchting voor de vissers. Burgerlijke ongehoorzaamheid hoeft dan niet te worden ingezet en op Koopplein Ameland (zie advertentie) kunnen dan andere koopjes dan netten worden geplaatst.

>>> tik Staandwantvisserij in bij ZOEKEN om meer over deze kwestie te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *