“Gezellige jaarwisseling”

BALLUM – "Werk mee aan een gezellige en veilige jaarwisseling," is de slogan van gemeente Ameland.

Het college van burgemeester en wethouders van Ameland hoopt op een gezellige en veilige jaarwisseling die – net als vorig jaar – naar ieders tevredenheid verloopt. Om de feestelijkheden rond de jaarwisseling weer zo probleemloos mogelijk te laten verlopen, vraagt het college of we de afvalcontainers binnen willen zetten, tuinmeubilair opruimen, geen spullen van anderen vernielen en geen overlast veroorzaken.

Ook vraagt de gemeente onze aandacht voor:

Vuurwerk afsteken

Hou het feestelijk en steek alleen legaal vuurwerk af op de toegestane tijden. U kunt goedgekeurd vuurwerk met een Nederlandse gebruiksaanwijzing op 29, 30 en 31 december bij officiële verkooppunten kopen mits u 16 jaar of ouder bent. Afsteken mag alleen vanaf 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

 • Bewaar vuurwerk op een veilige en droge plaats en ga niet experimenteren;
 • Denk om uw eigen veiligheid en om de veiligheid van mensen en dieren in de buurt;
 • Gooi geen vuurwerk in straatkolken, brievenbussen en afvalbakken;
 • Ruim na het afsteken de achterblijvende rommel op.

Carbid schieten

Carbid schieten is alleen toegestaan van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur op bepaalde plekken. Bij het gebruik van carbid dient u rekening te houden met omwonenden en dieren.

Vreugdevuren organiseren

Al jaren is het een traditie om met de jaarwisseling vreugdevuren te organiseren. Om onveilige situaties te voorkomen, gelden de volgende regels:

 • Alleen schoon en onbehandeld hout (zonder spijkers!) mag op het vuur worden gelegd;
 • Het ontsteken van autobanden, tuinmeubilair, matrassen en ander (afval)materiaal is niet toegestaan. De rook en/of gassen die hierbij vrijkomen zijn zeer schadelijk voor uw gezondheid en voor het milieu;
 • Houd rekening met de windrichting en met omwonenden;
 • Heeft u het vreugdevuur georganiseerd? Dan zorgt u ook voor het doven van het vuur en het opruimen van de achterblijvende rommel.

LEEUWARDEN – “Oud en Nieuw is pas echt vet als je een beetje oplet.”

Met die slogan zet Politie Fryslân aan tot een fijne jaarwisseling.

Politie Fryslân: “In Fryslân willen we een gezellige jaarwisseling. Zonder brandstichtingen, vernielingen en geweld. Veel gemeenten organiseren initiatieven om van de jaarwisseling een leuk en gezellig feest te maken. Toch komen mensen vaak van een koude kermis thuis. In hun straat of op hun erf worden vernielingen gepleegd. Maar ook bushokjes, verkeersborden en brievenbussen moeten het ontgelden. Vaak door het gebruik van illegaal vuurwerk.”

Wanneer omstanders of getuigen direct melding maken van vernielingen, kan de politie de daders in de kraag vatten. Een goed signalement helpt hierbij. “Niet alleen bij levensbedreigende situatie belt u 112, maar ook als u getuige bent van een misdrijf,” vraagt de politie.

Beeldmateriaal waarop iemand een auto in brand steekt of geweld gebruikt tegen een hulpverlener kan men zelf uploaden op de internetsite van dadergezocht.nl. Hiermee wordt de politie geholpen bij het opsporen en vervolgen van de daders.

Meldingen kunnen worden doorgegeven via

 • 112, daar pak je ook daders mee
 • Geen spoed, wel politie 0900 – 8844
 • Meld Misdaad Anoniem 0800-7000
 • Aangifte via www.politie.nl/friesland
 • Natuurlijk bent u ook welkom op het dichtstbijzijnde politiebureau
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *