Grafstenen weer in de raad

BALLUM – Wederom kwamen de grafzerken ter sprake tijdens de raadsvergadering. De mededeling op de gemeentelijke website en in de gemeente info, dat stenen die niet op de gemeentelijke monumentenlijst staan dreigen te worden opgeruimd, heeft heel wat losgemaakt.

Resultaat van alle commotie is dat er een werkgroep wordt samengesteld met mensen met historisch besef en oog voor het belang van sommige grafstenen. In de stenen schuilt het verhaal van illustere eilanders. Ze vormen een onderdeel van de geschiedenis van het eiland.

De raad behandelt de twee ingekomen brieven over dit onderwerp van Jaap Bruin (Badweg Hollum) en Ank Koster uit Bennekom dan ook niet, al wil raadslid Rudolf Teuben nog wel onderstrepen hoe de stenen leven. Hij wordt regelmatig op straat aangesproken over het onderwerp.

Ank Koster is een verre nazaat van Ailje van Tuinen. Het verbaast haar dat de grafsteen van haar voorvader, geboren 04-12- 1813 overleden 29-11-1905 en begraven te Ballum, op de lijst van stenen die mogen blijven staan ontbreekt.

“Hij is de stamvader van alle van Tuinens op Ameland en heeft als hoofd van de school in Ballum een belangrijke rol gespeeld. Uit historisch oogpunt bezien valt zijn grafsteen zeker onder wat we nu noemen één der ‘sprekende stenen’ die een verhaal te vertellen hebben.”

De steen van meester Van Tuinen staat inmiddels niet meer op het graf, maar bij het muurtje rondom het Ballumer kerkhof.

“Met mij zouden vele van Tuinens het zéér betreuren wanneer deze steen vernietigd zou worden."

Bruin stelt in zijn brief het grafmonumentenbeleid in het algemeen aan de orde.

Burgemeester Albert de Hoop stelt gerust dat de eilanders wat geduld moeten hebben en dat het met het instellen van de werkgroep allemaal goed zal komen. “We moeten deze mensen even de rust gunnen.” Dan komt het weer terug in de raad. “Als de lijst beter bijpassend gemaakt kan worden, dan zullen we het niet laten.”

⇒ lees hier over Olfert Pieter Lap, de man met de steen die (nog) niet op de blijflijst staat

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *