Bodemdaling: “We hebben ook gehoord dat het een klein beetje tegenviel.”

BALLUM – De zeebodem tussen Ameland en Schiermonnikoog daalt sneller dan verwacht. Dat constateert een commissie die is ingesteld door het Rijk. Bodemdalingsanalist Adriaan Houtenbos stelt dat de bodemdaling en aardbevingen door gaswinning veel ernstiger uitpakken dan voorspeld. De onzekerheden blijken zo groot dat voorspellingen op basis waarvan wordt vergund, niet meer dan een slag in de lucht zijn. Door gesjoemel met metingen blijven fouten in de theorie van het voorspellen structureel onder de radar. Houtenbos schreef er een rapport over: ‘Gesjoemel met bodembeweging’. De NAM stelt dat het zich aan alle vereisten van het winningsplan houdt.

Raadslid Irma Marinus (PvdA) wil er meer over weten en zij vraagt in de raadscommissievergadering van 7 december aan het college of de recente ciifers bekend zijn. Wethouder Nico Oud meldt dat de cijfers hem ter ore zijn gekomen. “We hebben ook gehoord dat het een klein beetje tegenviel.”

Begin volgend jaar komt de NAM hoogstpersoonlijk naar Ameland om de raad en het college bij te praten over de situatie. De NAM wil graag zelf toelichting geven, zegt Oud, om te voorkomen dat cijfers betreffende de snellere bodemdaling “een eigen leven gaan leiden.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *