Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Goede zorg voor rugstreeppadden

HOLLUM – Als het goed is hebben de rugstreeppadden zich ingegraven of een muizenholletje opgezocht. Ze houden niet zo van die tropische dagen en graven zich dan zo'n 10 centuimeter in het duinzand in of zoeken een afdakje van het een of ander. De rugstreeppad is een beschermde inheemse soort. In het voorjaar en op een warme dag na een bui kun je ze horen. De kooractiviteit kan doorgaan tot in augustus. Op Ameland kun je ze aantreffen in De Vleijen bij Nes, ten oosten van Buren, op het Oerd, bij Ballum in de buurt van de BP-plas en bij Hollum in De Lange Dunen en de Hollumer duinen. De beestjes zijn vooral 's nachts actief. Na de zomer, in oktober ongeveer, gaan de rugstreeppadden in de winterrust, om pas in maart van het volgende jaar weer tevoorschijn te komen.
Rondom de oude boorlocatie HOA1, nabij paal 3, zijn speciaal voor de werkzaamheden aan de sanering van de boorlocatie (zie Dossier Aardgaswinning op Ameland) paddenschermen geplaatst zodat de padden niet onder de wielen van het werkverkeer zouden komen.
Ten westen van paal 3, waar bij het Tromppad nog drie stortplaatsen liggen die Rijkswaterstaat voor half mei 2021 gesaneerd moet hebben, zitten ook rugstreeppadden. In augustus 2018 zijn daar al eens enkele padden geëvacueerd. In augustus van dit jaar wordt wederom bekeken af zich rugstreeppadden in dat gebied ophouden. Voordat ze zich ingraven voor de winter worden ze dan verplaatst naar een veiliger gebied, zodat ze niet in het werkveld van de sanering zitten.
In 2005 werd een bocht niet aangelegd omdat hij dwars door het paddengebied zou lopen.
In 2014 kregen ze een Paddenpad, dat nog altijd te lopen is. De start is vanaf Natuurcentrum Nes en er is een begeleidend boekje vol informatie, te koop in het museum en bij VVV Ameland.
De rugstreepjes kregen in 2015 al eens uitklimmatten.
In 2016 kregen ze paddenschermen.