Gerechtshof - Geen verkiezingsfraude in 2014

Geplaatst op: 13 mei 2017 - Categorie: Gemeente & Politiek

LEEUWARDEN – Burgemeester Albert de Hoop heeft geen verkiezingsfraude gepleegd bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Er zijn wel procedurele fouten gemaakt onder de ogen van de burgemeester. Die fouten hadden niet mogen gebeuren, maar van manipulatie was geen sprake. Dat is de conclusie van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden na maandenlang onderzoek en na het horen van alle betrokkenen.

Tellen van stemmen
Na de verkiezingen van 19 maart 2014 werden alle stemmen geteld en daar ging het mis.
Twee ongeldig verklaarde stembiljetten werden na het heropenen van de verzegelde envelop met het proces-verbaal alsnog meegeteld. De hertelling van de stemmen uit stembureau Nes maakte in de uiteindelijke uitslag een groot verschil. Algemeen Belang Ameland (ABA) was aanvankelijk de grootste met 604 stemmen. Ameland ’82 (A’82) kreeg een van de ongeldig verklaarde stemmen toegewezen en werd daarop net zo groot als ABA. Bij de formatie maakt het uit of je partij de grootste is of nummer twee. ABA verloor door die ene stem zijn positie van grootste partij.

Burgemeester Albert de Hoop, hoofd van de Amelander stemlokalen, kreeg in 2015 een aangifte aan de broek. Hem werd verkiezingsfraude verweten en een bedenkelijke rol in de procedure van de hertelling. De aangifte werd geseponeerd, waarop de aangevers een Artikel 12-procedure startten. Het Gerechtshof boog zich vervolgens over de kwestie en startte een onderzoek.

De burgemeester had de fouten moeten voorkomen. Het Gerechtshof stelt ook dat De Hoop “sterk sturend’’ aanwezig was, met de bedoeling “helder en duidelijk’’ te adviseren. Er heeft geen,“bedrieglijke handeling’’ plaatsgevonden, zodat er niet gesproken kan worden van stemfraude.
Bron: Leeuwarder Courant

⇒ lees meer in Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Dossier Gementeraadsverkiezingen 2018

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?