Gemeenteraad grof beledigd

BALLUM – Piet IJnsen vroeg tijdens de raadsvergadering van 25 mei een interpellatie aan. IJnsen meent dat tijdens de raadscommissievergadering van 11 mei enkele vragen van Algemeen Belang Ameland (ABA) en PvdA onterecht niet tijdens de vergadering zijn beantwoord. De raad heeft de mogelijkheid om vragen te stellen en het college te controleren, stelt hij. Net als Tonnie Overdiep is IJnsen verbolgen over de brief van het college die na de raadscommissievergadering naar de raadsleden is gestuurd. Hij vindt het niet gepast dat het college suggereert alsof de raad de integriteit van het college en de ambtenaren in twijfel trekt. Overdiep noemde het al “de wereld op z’n kop.” IJnsen vindt het een “grove belediging.” Hij wil dat het college de woorden uit die bewuste brief terugneemt.

Het gaat om een werknemer van de afdeling B&U, familie van collegelid Will Bakema. Hoe zit het met het benoemingsbeleid en met de gedragscode, wil IJnsen alsnog weten.

Albert de Hoop legt uit dat de betreffende medewerker eerst is aangesteld als stagiair. Toen bleek dat de stageplaats niet voldeed aan de normen is de stagiair tijdelijk in dienst genomen. Er lag namelijk veel werk. Het college heeft hierover een besluit moeten nemen en daar was wethouder Bakema niet bij betrokken. In de communicatie is iets misgegaan, zegt de burgemeester, waardoor er bij de raadsleden een misverstand is ontstaan over de status van stagiair danwel tijdelijk kracht. De Hoop benadrukt dat familie van iemand zijn, geen onderwerp is om iemand wel of niet aan te nemen. De kennis en kunde is het criterium en niet de familieband. In een kleine gemeenschap als Ameland ontkom je niet aan familierelaties binnen een organisatie.

Rudolf Teuben (A’82) was geschrokken van de vragen van PvdA en ABA tijdens de raadscommissievergadering van 11 mei. “De integriteit van een A’82-lid was in het geding.” Ameland’82 staat voor haar mensen, verklaart Teuben.

Tonnie Overdiep vult zijn verklaring van het begin van de vergadering aan: “Wij willen niet mensen beschadigen, maar de Amelander politiek beschermen.”

Anneke Touwen verwoordt nog eens duidelijk waar het mis gaat: “Iemand is aangenomen op verkeerde gronden. Dat is niet goed gegaan. Het is logisch dat er dan vragen komen. Ik krijg het gevoel dat ik als raadslid geen vragen meer kan stellen. Als raadslid mogen we gewoon vragen stellen.” Wat haar betreft was al deze emotie niet nodig geweest.

>>> lees hier de verklaring van Tonnie Overdiep (agendapunt 1) en meer over de raadsvergadering van 25 mei 2009.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *