Gemeente wil uitzondering voor Modelspoor

NES – De gemeente wil Modelspoor Ameland (MSA) van Jan Theulings aan de Achterdijken in Nes legaliseren. Al jaren werkt Theulings op het bedrijventerrein aan het modelspoor, waar hij volgens de bestemming van het perceel geen entree mag heffen en zich niet als een museum voor mag doen. Theulings vraagt desondanks evenzovele jaren entree en biedt een attractie van museaal kaliber op een terrein dat bestemd is voor bedrijven.

Er ligt een handhavingsverzoek van de fractie van Ameland’82, dat de gemeente overigens niet in behandeling nam, omdat, stelt de gemeente, een politieke partij of fractie niet als belanghebbende kan worden aangemerkt.

De gemeente stuurde eind april 2018 een eerste handhavingsbrief naar Theulings. Sindsdien is de MSA dicht. Wel heeft de modelspoorbouwer inmiddels een verzoek om legalisatie ingediend. De gemeente ziet een opening door gebruik te maken van een persoonsgebonden overgangsrecht. Hiermee kan het met het bestemmingsplan strijdige gebruik van het pand worden toegestaan, maar dan alleen voor Theulings. Als hij verhuist of stopt kan iemand anders geen aanspraak maken op de ontheffing.

Theulings ziet het liefst een definitieve aanpassing van het bestemmingsplan. Hij gooide de tent al eens eerder dicht na onenigheid over de vergunning.

De raad praat vanavond over de toekomst van Modelspoor Ameland op de locatie Achterdijken.

morgen meer op PA over deze kwestie

 lees hier meer over Modelspoor Ameland en tik Modelspoor of Theulings in bij ZOEKEN om eerdere artikelen over Modelspoor Ameland te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *