Hoofdpijndossier De Hagen bijna gesloten

BALLUM – Het hoofdpijndossier De Hagen is nog niet gesloten, al komt het er wel steeds dichter bij in de buurt. Het plan dat de raadsleden tijdens het reces kregen voorgelegd betreft het afbreken van de vier huisjes aan De Hagen, aanleggen van een parkeerterrein en die hele zaak overdoen aan Douwe Bakker van de supermarkt.

Snelle reactie

Wethouder Theo Faber verdedigt de haast waarmee de raadsfracties op 28 juni moesten laten weten of ze iets in die plannen zagen. Ze moesten dat binnen 18 uur laten weten. “Waar is de intentie om het na de verkiezingen nu eens anders te doen?” bromde Han van Heerde van Ameland’82. Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland mopperde ook over de korte termijn die van de raadseleden werd gevraagd om te reageren. Het moest voor 1 juli, de dag dat Bakker wilde tekenen voor aankoop van het terrein ten noorden van de Coop. “Waarom geen integraal plan?” wilde IJnsen weten. Dat was ook Groenewolds (VVD) idee. De VVD’er zag net als IJnsen liever een integraal plan voor gebied van de Coop, inclusief De Hagen en het perceel aan de Oranjeweg. “Maar dat wil Bakker er niet bij betrekken,” wist Groenewold te vertellen. De VVD’er verbaasde zich over het plan dat auto’s het dorp intrekt, terwijl de trend juist is om dorpen autoluw te maken.

Teller van aansprakelijkheid

Het waren alleen de oppositieleden die mopperden en vragen stelden. De coalitie hield zich stil.

Wethouder Theo Faber had argumenten om een snelle reactie te durven vragen. Het plan is uitentreuren bekend bij de verschillende fracties, dus daar hoefde niet nogmaals lang over gedebatteerd te worden. Faber: “Het was een overzichtelijk besluit.” Daar komt bij dat het de opdracht van de raad aan het college was om snel met een oplossing voor kwestie De Hagen te komen. Uit het locatieonderzoek in het voorjaar van dit jaar kwam de huidige plek als beste uit de bus, zodat er nog steeds een oplossing moest worden gevonden voor de strook grond die van Bakker is en die de gemeente gebruikt. Het zou veel meer tijd kosten als het stuk ten noorden van de winkel bij de plannen betrokken zou worden en al die tijd lag de kwestie De Hagen als een open wond te etteren. Je bent zo een jaar verder, stelt Faber. "De teller van aansprakelijkheid tikt door."

Claim van tafel

Bakker wil nú een punt zetten volgens het voorstel zoals de gemeente dat 28 juni heeft voorgelegd aan de fracties. Alleen dán is de supermarktman bereid de claim van schadevergoeding die de gemeente boven het hoofd hangt in te trekken. Hoe langer de kwestie duurt, hoe hoger de claim. Als Bakker de parkeerruimte onder de huisje verwerft, veegt hij de claim van tafel. Wat die claim betreft had Han van Heerde graag een juridische analyse gezien, maar dat wil de wethouder niet in de openbaarheid bespreken.

Niet autoluw

En wat autoluw Hollum betreft: daar had Hollum bij de reconstructie in 2013 duidelijker over moeten zijn. Toen werd besloten om het gebied bij de supermarkt niet autoluw te maken. Achterhaalde discussie, geeft Faber Groenewold mee, maar de VVD’er geeft zich niet zomaar gewonnen. In 2013 zag Boomhiemke er heel anders uit en was Qurios er nog niet. Die parken zorgen voor veel meer mensen en veel meer verkeer. Groenewold: “De situatie is veranderd.” Op nieuwe ontwikkelingen kan een nieuwe evaluatie volgen, beaamt Faber, maar het gebied rond de supermarkt zal ook dan niet als autoluw bestempeld worden.

Tegen en voor afbraak

Groenewold verbaast zich ook over de houding van raadslid Irma Marinus van de PvdA. “De PvdA maakt een rare draai in deze. U was zó tegen afbraak!” Het rode raadslid verdedigt zich door te stellen dat de PvdA het nog steeds betreurt dat de huisjes plat gaan. Ze probeert haar keuze voor de coalitie te verantwoorden door voor compensatie te pleiten.

Besluit over de kwestie valt in de eerstvolgende raadsvergadering van 27 augustus.

→ meer over dit dossier weten? Tik dan De Hagen in bij ZOEKEN.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *