Gemeente praat over camping op Ameland

BALLUM  – Gemeente Ameland overlegt met campingeigenaren en terreinbeheerders over de mogelijkheden van een alternatief voor de caravans die van Boomhiemke moeten vertrekken.

De kampeerdersvereniging en eigenaren van stacaravans op camping Boomhiemke vergaderden zaterdag in Zuidhorn. Wethouder Will Bakema was daarbij aanwezig. De caravaneigenaren zijn boos op Boomhiemke en Roompot en teleurgesteld.

Roompot wil voor 1 januari 2016 tenminste 120 stacaravans kwijt die nu op het vakantiepark staan. Roompot heeft andere plannen met het park en daar passen de caravans die er nu staan niet in. Sommige eigenaren komen al tientallen jaren naar hun stekje op het eiland.

Rond de kerst, en voor sommigen zelfs in het nieuwe jaar, lag bij veel van de trouwe bezoekers een brief van Roompot op de mat met de mededeling dat er na 2015 voor hun caravan geen ruimte meer is op het kamp. Raadslid Dirk Brouwer (A'82) verwoordt zijn verontwaardiging aldus: "Het is betreurenswaardig dat mensen die zoveel jaren op Ameland komen op deze manier van de camping worden gezet."

Sommige eigenaren zijn intussen druk bezig hun caravan te verplaatsen naar Koudenburg of Roosdunen. Ze prijzen zich gelukkig dat ze daar een plaatsje hebben gevonden. Voor de anderen overlegt de gemeente met de kampeerterreinen. Koudenburg wil wel een stukje uitbreiding, maar dat zou dan in het natuurgebied van de Jan Roeperheide belanden. Terreinbeheerder Staatsbosbeheer wil wel meewerken, zegt wethouder Bakema, als ze er een stuk grond voor terugkrijgen dat natuurgebied is of kan worden. Er ligt nog een stuk grond bij de duinen, tussen Hollum en Ballum, maar dat is particulier bezit. Dat stuk zou SBB wel willen hebben. Het is in eigendom van raadslid Jeppe Groenwold en het is de vraag of hij dat kwijt wil.

Meer ondernemers zien mogelijkheden; Sieds Tuinenga van De Lange Dunen heeft zijn grond ook aangeboden als kampeerterrein. Dat gaat om agrarische grond en boerenland ontrekken aan de agrarische bestemming ligt gevoelig.

De gemeenteraad zou zich daar eerst nog over moeten uitspreken, maar zover is het nog niet. Alle besprekingen zijn nog in de aftastende fase.

Roompot – het bedrijf nam in november 2014 Boomhiemke over – hangt overigens nog een veto van de gemeente boven het hoofd. Het vakantiepark heeft nog steeds geen plan voorgelegd op basis waarvan de gemeente kan bekijken of het in het bestemmingsplan past.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *