Dualisme op Ameland

BALLUM – De gemeenteraad van Ameland heeft afgelopen maandag in meerderheid besloten dat de wethouders aanzitten aan de raadstafel. Ze mogen spreken als hun gevraagd wordt te spreken. 

Reden om de wethouders weer te laten meevergaderen met de raadsleden ligt aan de mogelijke informatie achterstand die de raadsleden oplopen in de tijd tussen de raadscommissievergadering en de raadsvergadering. Doorgaans zitten daar drie weken tussen en in drie weken kunnen er feiten veranderen. 

Met de invoering van het dualisme in 2002 is geregeld dat het de raadsleden zijn die vergaderen en besluiten nemen tijdens een raadsvergadering. 

De invoering van het dualisme behoort tevens gepaard te gaan met de actieve informatieplicht van het college. De raad hoeft helemaal niet op achterstand te staan als het college de raad op de hoogte houdt. Dat hoeft niet nog eens tijdens een raadsvergadering te gebeuren, maar dat hoort tussentijds en voorafgaand.

Met het aanzitten van het voltallige college aan de raadstafel wordt de coalitie van CDA, A'82 en VVD, die een meerderheid heeft in de raad van Ameland, nog eens versterkt met drie wethouders. 

De oppositie kan willen vasthouden aan het dualisme, maar ze zijn in de minderheid. De meerderheid zorgt ervoor dat de stem van de meerderheid vaker gehoord wordt. Hier is langzaam naar toe gewerkt door steeds vaker de wethouders aan de raadstafel te roepen om zogenaamd nieuwe feiten aan te dragen. Die informatieuitwisseling had voor de raadsvergadering afgerond moeten worden. Aan die actieve informatieplicht heeft het college van Ameland geen boodschap en de gemeenteraad gaat daar, in meerderheid, in mee. 

⇒ lees hier Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *