Geen politieke aardverschuiving

BALLUM – De officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen laat niet de politieke aardverschuiving zien die eerder op de dag bij de uitslag van de BWS-leerlingen naar voren kwam. Het werd een klein modderstroompje.

De nieuwe Amelander gemeenteraad bestaat uit drie mensen van het CDA, drie mensen van Ameland ’82, twee mensen van PvdA, twee mensen van Algemeen Belang Ameland en een mens van de VVD.

Rond half twaalf maakte burgemeester Albert de Hoop de uitslag bekend. De aanwezige politici en hun aanhang moesten lang wachten. Achter de schermen werd berekend wie de restzetel kreeg, PvdA of ABA. De zetel ging uiteindelijk naar de PvdA. In het rode kamp werd opgelucht en met vreugde gereageerd. Tonnie Overdiep behoudt zijn zetel. Kussen en felicitaties werden zijn deel. Algemeen Belang Ameland is teleurgesteld dat zij niet een derde stoel aan de raadstafel mogen bezetten. Ze kwamen drie stemmen te kort.

Jan Verbiest van de VVD vond het jammer, erg jammer, dat hij als eenpitter in de raad blijft zitten. Hij had gehoopt op steun van een tweede VVD raadslid.

De Ameland’82 leden bleven lachen, ook al moet het als een boer met kiespijn hebben gevoeld. De partij leed in alle dorpen verlies. De verloren stemmen in Buren raakten raadslid en Buremer Dirk Brouwer diep. A’82 verliest een zetel en komt met drie in plaats van vier leden in de raad.

CDA kon lachen. Winst was haar deel en winnen voelt goed. De partijleden van de grootste partij van Ameland werden van alle kanten gefeliciteerd. Theo Faber junior kan gaan plaatsnemen naast Anneke Touwen – Belt.                

A '82   3 zetels     547 stemmen 2   
CDA   3 zetels 565 stemmen 1
ABA  2 zetels 495 stemmen 3
PvdA  2 zetels 303 stemmen 4
VVD  1 zetel 234 stemmen 5

Ameland telt 2693 kiesgerechtigden/ uitgebrachte stemmen 2144/ kiesdeler 194

Opkomst 80 %

Blanco/ ongeldige stemmen 10

>>> bekijk hier de lijstjes op de website van gemeente Ameland, inclusief de voorkeurstemmen

>>> lees hier Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2010

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *