Geen monument maar karakteristiek pand

HOLLUM – Bellevue is geen monument, staat niet op een monumentenlijst als erkend monumentaal gebouw. Het is wel een karakteristiek pand dat in 1934 door aannemer Cor Lublink is neergezet. Bij de gemeente staat het pand, dat aan het einde van de Badweg bij Hollum prijkt, aangemerkt als ‘karakteristiek’ en dat is de enige status die het heeft.

Inmiddels is een omgevingsvergunning verleend voor sloop van de gehele bestaande woning en voor bouw van een nieuwe woning met een uitbreiding. Het geheel is vergund met behoud van de karakteristieke uitstraling.

Amsterdamse school

Bellevue is een fraai pand in de stijl van de Amsterdamse school. In de loop van de decennia werd er wel wat aan gesleuteld en dat heeft wat afbreuk gedaan aan de versie van 1934. Oorspronkelijke kozijnen verdwenen voor jaren ‘50/ ’60 exemplaren, de veranda verdween, er werd een garage geplaatst en een terras met afrastering aangelegd.

Oorspronkelijker

In het nieuwe plan worden de bijgebouwtjes weggehaald en oorspronkelijke detaillering opnieuw aangebracht, laat David van Geest van ARTEC uit Burgum weten. Het bouwkundig ontwerp- en adviesbedrijf is sinds 2010 regelmatig op Ameland te vinden. De COOP supermarkt in Hollum en de Ambulancepost in Nes komen van hun tekentafel. Nu is de eigenaar van Bellevue hun opdrachtgever, om van het vervallen pand weer een mooi vakantiehuis te maken. Alle gevels zijn van asbest, zegt Van Geest. Het lijken plankjes, maar het zijn stroken asbest. ARTEC heeft Bellevue volledig digitaal ingemeten, tot op de laatste nagel en schroef. In de tekeningen van ARTEC komt het er oorspronkelijker uit te zien dan het decennia is geweest.

Zorgvuldig

Op de tekening is te zien wat de bedoeling is. Die tekening is niet openbaar, maar wel in te zien op het gemeentehuis. Het wordt een pand in de geest van de huidige Bellevue, zegt Van Geest. Het nieuwe huis gaat zorgvuldig terug naar de eerste staat van bijna 90 jaar geleden. Natuurlijk wordt er wel wat aangebouwd, zo goed mogelijk passend bij de karakteristieke vorm. Wat nu Bellevue is zal de keuken worden en wat wordt bijgebouwd zal de woonkamer worden.

Het voortraject is zorgvuldig gedaan, zegt Van Geest. De welstandscommissie was positief en het bestemmingsplan laat de bouw toe. Volgens het bestemmingsplan mag er tot 120m² bebouwd worden.

Buurman

Buurman Wolbers van huisje Castor heeft intussen de gemeenteraad benaderd om aandacht te vragen voor het project. Hij voert regelmatig gesprekken aan het hek met voorbijgangers. Bellevue wordt vaak op de foto gezet, ziet hij vanaf zijn terrasje. Mensen zijn gek op de uitstraling van dit huis. Wolbers heeft intussen ook contact gelegd met Erfgoedvereniging Heemschut. Vanuit hun deskundigheid geven zij aan, zegt Wolbers, dat Bellevue als gemeentelijk monument kan worden gewaardeerd. Wat Wolbers betreft volkomen terecht; de bouwplannen zouden zich moeten richten op restauratie. Wolbers gaat bezwaar aantekenen, al had hij kunnen weten wat volgens het bestemmingsplan mag op het terrein van nummer 45. 

Te haastig

Wat David van Geest van ARTEC betreft zijn de raadsleden, buren en al die anderen die bezwaren uiten iets te haastig met hun oordeel. Hij is er zeker van dat de hoek Badweg-Klonjes er fantastisch uit gaat zien en dat Ameland nog verbaasd zal staan hoe de oude Bellevue herleeft.

Bellevue

Bellevue is een karakteristieke, maar al enkele jaren leegstaande, vakantiewoning aan het einde van de Hollumer Badweg. Het pand werd in 1934 door Hollumer aannemer Lublink gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog, toen veel vakantiehuisjes op last van de Duitse bezetter werden afgebroken, mocht Bellevue, samen met Castor en Pollux aan de overzijde van de weg, blijven staan. De drie staan er nog altijd.

→ tik Bellevue in bij ZOEKEN om meer over dit pand te lezen

Doneren

Waardeert u het nieuws van PA, doneer dan een euro voor dit artikel of word Vriend. Klik hier maar eens >

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *