Geen kringloop in de kroeg

BALLUM – Gemeente Ameland staat verruiming van regels voor Amelander ondernemers voor, maar ook in coronatijd kan niet alles. “Een aantal dingen mag niet, maar de gemeente wil in deze situatie ook ruimte bieden.” Dat zegt burgemeester Leo Pieter Stoel op de vraag Jan Wijnberg van Algemeen Belang Ameland (ABA) wat de gemeente kan betekenen voor ondernemers met creatieve plannen. Zo was er een ondernemer die aanklopte bij ABA met het plan een kringloopwinkel te beginnen in zijn horecazaak. De politieke fractie ziet graag dat ondernemers die het moeilijk hebben wat ruimte krijgen om inkomsten te genereren. Op het plan van de bewuste ondernemer reageerde de gemeente aanvankelijk positief, maar toen puntje bij paaltje kwam oordeelde het college van burgemeester en wethouders negatief.

Stoel legt uit dat creatieve invullingen mogelijk zijn als het binnen de eigen branche valt. Hij staat geen koekjesverkoop toe in een restaurant. Dat zou de bakker oneerlijk beconcurreren. Een bloemenstal in een kampeerboerderij heeft een vergunning nodig en een kringloop in de kroeg lijkt hem niet te worden. “Een bakkerij in de horeca kan de bakker om zeep helpen,” zegt de burgemeester. Hij kiest voor een zorgvuldige afweging.

Eind november stuurde het college een brief naar de raadsleden die een voorschot neemt op een gesprek over wat er in het komende toeristenseizoen wél mogelijk is. De gemeente nam afgelopen seizoen enkele maatregelen die de bedrijven heeft kunnen helpen. Er werd uitstel van belastingen geboden, terrassen mochten worden uitgebreid, kampeerboerderijen konden een tijdelijk camping open gooien, sluitingstijden werden verruimd en de restaurants mogen vanuit een uitgifteloket hun waar aanbieden. Daarbij konden de bedrijven gebruikmaken van de door het Rijk aangeboden steunpakketten.

Voor ondernemers is het van belang wat er komend seizoen kan, want, zo stelt het college: “De crisis is nog niet ten einde.”

Voor het komende seizoen denkt het college aan een aantal maatregelen, zoals het opnieuw mogen uitbaten van een camping bij groepsverblijven. Ook wil het college dat wederom de terrassen kunnen worden uitgebreid en dat afhaal mogelijk blijft.

Bij alle verruimingen wordt gekeken naar wat acceptabel is voor de buurt en wordt gelet op oneerlijke concurrentie. De gemeenteraad moet zich nog over de plannen van het college buigen.

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *