Niet elk weekend gevuld met evenement

BALLUM – Onder de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19 (TWM) kan de gemeente coronamaatregelen nemen die onder meer de evenementenbranche raken. De gemeente kan op basis van de wet vergunningen weigeren of intrekken. Zo vond de Adventurerun afgelopen weekend niet plaats, is er geen Nieuwjaarsduik en zal de gemeentelijke overheid elke aanvraag langs de TWM-meetlat leggen.

Raadslid Jeroen de Jong van CDA ziet graag terughoudendheid bij het verstrekken van evenementenvergunningen en hij pleit voor een maximum aantal evenementen per jaar. “Niet elk weekend hoeft gevuld te zijn,” is zijn opinie.

Evenementen worden beoordeeld volgens het gemeentelijke evenementenbeleid én de noodverordening zoals die nu wegens de coronapandemie van kracht is. “Terughoudendheid is gekoppeld aan de ministeriële verordening,” zegt burgemeester Leo Pieter Stoel. En als corona voorbij is gaat Ameland terug naar haar eigen APV en evenementenbeleid. “Zoals we elk jaar doen.” Onder meer hulpverlenende instanties krijgen het overzicht, om te kijken of zij voor elke grote activiteit genoeg hulpverleners paraat hebben die bij het evenement aanwezig moeten zijn. In dat gemeentelijke beleid is geen limiet gesteld aan het aantal evenementen. Wie in januari geen festival wil zal eerst dat beleid moeten aanpassen. Stoel: “Op dit moment is maximeren van het aantal evenementen niet aan de orde.” De bevoegdheid voor het afgeven van een vergunning ligt bij de burgemeester en hij doet dat niet met een vinger in de lucht maar toetst dat aan wat met de gemeenteraad is afgesproken.

Medio 2021 wordt dat evenementenbeleid geactualiseerd. Burgemeester Stoel: “Dan kan de raad er wat over zeggen.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *