Forse bezuinigingen voor Ameland

BALLUM – “Bezuinigingen vindt niemand leuk.” Daar begon portefeuillehouder financiën Albert de Hoop zijn verantwoording voor de snijdende keuzes in de Kadernota 2013 mee. VVV Ameland wordt fors gekort, Sociaal Cultureel Werk moet inleveren en de Amelander Musea (STAM) moeten hun eigen onderhoud betalen. Bij deze drie organisaties, die fors ondersteund worden door de gemeente, is het meeste geld te halen. De VVV krijgt  75.000 euro om het ‘gastheerschap’ invulling te geven en 175.000 voor promotionele activiteiten. De STAM krijgt jaarlijks 78.200 euro en SCW krijgt 289.904 euro voor het organiseren en uitvoeren van sociaal culturele activiteiten.

De VVV moet het volgens de plannen met 65.000 euro minder doen, SCW krijgt komend jaar 50.000 minder en voor de Amelander Musea ligt er 5.000 euro minder klaar en staat er nog eens 30.000 euro minder in de boeken. “Niet een vrolijk verhaal,” werpt raadslid Algemeen Belang Ameland Piet IJnsen als understatement van het jaar de raadszaal in. IJnsen bromt ook over de “rare constructie” van de bezuiniging die de STAM treft. Bij de gemeente stond 30.000 in de boeken voor onderhoud; dat geld wilde het college in de beurs houden. Naar bleek deed de STAM dat onderhoud al zelf. Dat geld ging niet naar de musea en gaat nu uit de boeken, legt De Hoop uit.

Witte Reep 8“De fracties moeten zich eens achter de oren krabben over de besluiten die genomen zijn waar geen dekking voor is,” houdt PvdA-raadslid Tonnie Overdiep zijn mede-raadsleden voor. Hij doelt ondermeer op de reconstructie van de Kooiweg die 725.000 euro gaat kosten.

Het wrange van het geheel is dat VVV Ameland verregaande afspraken met RTL heeft om uitzendingen over Ameland als fietseiland te maken. Volgens die afspraak heeft de VVV zich verplicht een bijdrage aan RTL te betalen. Deze afspraak is gemaakt vóór de bezuinigingsronde van gemeente Ameland bekend was. Het Tv-programma Go Cycling gaat over Ameland als fietseiland in het algemeen. Niet zozeer over het fietspad langs de Kooiweg, een fietspad dat volgens PvdA en ABA niet noodzakelijk is en waar geen geld voor is.

Weg van de rekening lijkt de Oranjeweg te worden. Het ziet er naar uit dat er voor een aanpak met hoge beeldkwaliteit geen geld meer is.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *