Fijne zand Ameland maakt weg extra duur

BALLUM – De Verbindingsweg pakt fors duurder uit dan begroot. Het ligt ondermeer aan de fijne korrel van het Amelander zand. Vanwege dat fijne zand liep de ondergrond uit naar de sloot, waardoor de wegranden er minder goed aan toe waren dan de wegenbouwer Sweco, voorheen Grontmij, had becijferd. Er was daardoor meer asfalt nodig dan voorzien en Sweco moest extra frezen. Dat meerwerk en het extra materiaal schroefde de prijs op. Bovendien was er door een inschattingsfout te weinig aanvulgrond in het bestek opgenomen. De afgesproken aanbestedingsprijs dekt niet de kosten van de weg, die door een verborgen gebrek, inschattingsverschillen, fouten in het bestek en meerwerk 448.500 euro duurder uitpakt dan de 2.37 miljoen die was voorzien. Gelukkig kan de gemeente daar nog 497.000 vanaf trekken, want dat was de subsidie die nog werd ontvangen.

Prijskaartje

“Waarom is er niet eerder gerapporteerd?” wil Irma Marinus (PvdA) weten. Het raadslid noemt het “inschattingsfouten met een duur prijskaartje.” Ook Piet IJnsen (ABA) spreekt zijn ergernis uit. “Wij hebben toch onderzoek laten doen? Verkeerde berekeningen? Het wordt toch hier in huis gecontroleerd?” Doelende op de ambtenaren in het gemeentehuis.

Wethouder Nico Oud verweert zich met de woorden: “Wij doen dit niet elke dag.” De gemeente heeft een algemene inspectie laten doen en het asfalt is gemeten in de spoorvorming. Dat aan de zijkanten scheuren zaten en dat het daardoor anders moest wat meer asfalt kostte, bleek pas later.

Meteen toen de wethouder begreep dat de weg fors duurder uit zou vallen schreef hij een bericht aan de raadsleden. Dat was begin mei.

Dieprode kaart

Rudolf Teuben (A’82) schuift een “dieprode kaart” in de richting van Sweco. “Onfatsoenlijk. Zij zijn de professionals!” zegt Teuben over de inschattingsfouten, om positief te eindigen met de woorden: “Laten we het van de zonnige kant bekijken. We hebben nu mooie wegen.” CDA raadslid Jeroen de Jong voegt er aan toe dat de kosten binnen het krediet vallen. “Complimenten voor de mooie weg.”

De positieve woorden vallen bij Piet IJnsen niet helemaal goed. “We draaien nu de zaak om met mooie woorden. Je mag toch een gedegen onderzoek verwachten!” Zijn fractie beraadt zich nog of het bij de komende raadsvergadering op deze zaak terugkomt.

Wegenwethouder

Wethouder Oud: “Wij zijn leken op dit gebied. Ik ga de Grontmij niet narekenen. Het is wel mijn verantwoordelijkheid.”

De wegenwethouder heeft niet veel geluk met 'zijn' wegen. In 2010 bleek dat de Ridderweg te smal was aangelegd.

Waddenpost, mooiste idee voor de Waddenzee

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *