Ellen Bruins Slot niet te handhaven

Geplaatst op: 22 januari 2020 - Categorie: Gemeente & Politiek

BALLUM - De voltallige oppositie vindt dat Ellen Bruins Slot niet te handhaven is als wethouder, nu zij geen steun meer geniet van een PvdA-fractie in de gemeenteraad. Het enige raadslid van die fractie stapte begin januari op en behield haar zetel. De nieuwe fractie kreeg van Irma Marinus voorlopig de naam Sociale Fractie Ameland. Bruins Slot is nu een wethouder zonder basis in de raad, al krijgt ze alle steun van coalitiepartner AmelandEén.

AmelandEén voorzitter Andries Metz houdt de deur open, waar de oppositie hem met een klap heeft dicht gesmeten. Metz gaat voor dialoog en hij en fractievoorzitter AmelandEén Siard Bonthuis zien geen reden om wethouder Bruins Slot zo haastig aan de kant de zetten. “Ze functioneert goed,” zegt Metz. Hij meent ook te weten dat de oppositie tevreden over haar is en daarom is het voor de grootste coalitiepartij moeilijk te verkroppen dat de oppositie van Ameland’82, Algemeen Belang Ameland, VVD, CDA en Sociale Fractie Ameland aansturen op onmiddellijk vertrek.

Over dat goed functioneren zijn de meningen verdeeld, getuige de opmerking van Jeroen de Jong van het CDA. Maandagavond 20 januari was er een themaraad over het sociaal domein, de portefeuille van Bruins Slot. De agenda van die bijeenkomst kwam pas maandagmiddag, waardoor de fracties zich niet goed konden voorbereiden op de vergadering, zegt De Jong. Hij verwijt de aanwezige ambtenaren niets, die deden hun best, maar je kunt, wat De Jong betreft, niet aan de raadsleden vragen om uit de losse pols een visie op het sociale beleid te geven. Het CDA-raadslid hoopt nooit meer een themaraad als deze mee te maken.

Toch ziet AmelandEén het liefst dat Bruins Slot aanblijft tot er een nieuwe coalitie is. Dat kan binnen een paar weken het geval zijn. Metz is teleurgesteld in de actie van de oppositie. Hij hoopte dat de vertrouwensrelatie sterk genoeg was om het proces van coalitievorming door te komen. “En dan beginnen ze met een motie van wantrouwen!” De Jong bekijkt het anders: “AmelandEén en Bruins Slot hangen aan de macht”. Het CDA was de partij die uit de onderhandelingen stapte.

Het gemeentebestuur van Ameland zit in een bestuurscrisis door de stap die Irma Marinus begin dit jaar zette. Ze stapte uit de PvdA en behield haar zetel om zelfstandig door te gaan. In de verklaring die AmelandEén gaf zitten een paar feiten die niet kloppen, zegt Marinus. Zo werd ze niet ‘gevraagd’ om haar zetel in te leveren. Het bestuur van de PvdA had daar meer sturende woorden voor. Welke wil Marinus niet zeggen, “maar het was geen vragen!” In de brief die Bob Rijpstra begin januari namens de werkgroep aan Marinus stuurde staat niks raars. PvdA Ameland doet daarin 'een dringend beroep' op de ex-PvdA-er om de zetel in te leveren. 

Het punt in het overzicht van gebeurtenissen, dat AmelandEén op een rijtje zette, over het al dan niet steunen van Bruins Slot door Marinus is fout geïnterpreteerd, meent Marinus. Zij steunde de wethouder in de extra vergadering van 7 januari niet, maar wilde niet mee met de oppositie om toen al een motie van wantrouwen tegen haar voormalige partijgenoot in te dienen. Het was haar te snel en het leek haar een “vorm van natrappen” en dat wilde het raadslid niet. Haar mening ten opzichte van de positie van wethouder Bruins Slot veranderde in al die dagen niet. Marinus vindt het “niet normaal” dat Bruins Slot nog altijd wethouder is. “Als je niet meer vertegenwoordigd bent in de raad kun je niet blijven zitten.” De oppositie heeft haar de gelegenheid gegeven zelf ontslag te nemen en nu wordt het met een motie afgedwongen.

Burgemeester Leo Pieter Stoel valt met zijn neus in de boter. Maandag 27 januari is de eerste raadsvergadering onder zijn voorzitterschap en hij krijgt meteen te maken met een motie van wantrouwen tegen een van zijn collegeleden.

lees hier AmelandEén roept op tot dialoog

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?