Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Drenkeling Ameland op het nippertje gered – 4 –
BUREN – We hevve iën redden, mam!” dat riepen de jongens van De Jong naar hun moeder bij thuiskomst van het strand. Trots overheerst, na de redding, maar er is ook woede en een onbehaaglijk gevoel over de rol van de politie.
Een artikel in vijf delen, met reacties van Pieter de Jong, Willem de Jong, Bert van Dam, Annette Verbeek, Leo Pieter Stoel, Cor de Jong, de politie, Mirjam de Jong en over de drenkeling en zijn kinderen.
KNRM coördinator Cor de Jong
Lifeguards, strandwachten opgeleid door en in dienst van de KNRM, zitten met z’n vieren op een lifeguard post. Eén blijft op de post, twee lopen langs de waterlijn en een ligt in het water met de waterscooter. Deze zomer waren er al zes reddingsacties, vertelt KNRM lifeguard coördinator Cor de Jong, en dat is meer dan in vorige jaren. De situatie van 7 augustus noemt hij een ongelukkige samenloop van omstandigheden.
Op die bewuste zondagmiddag werden de KNRM lifeguards met waterscooter en de KNRM rubberboot Maria Hofker ingezet voor de drenkeling bij Nes. Voor een noodsituatie op zee kan het Kustwachtcentrum gebeld worden via 0900 0111.
De twee meldingen hadden bij de Kustwacht voor verwarring gezorgd. In alle onduidelijkheid heeft de Kustwacht een keuze gemaakt en het materieel en de mensen naar Nes gestuurd. Toen zij eenmaal bezig waren met het uit het water halen van de man, konden ze er niet meer bij weg. Er moest gereanimeerd worden en mensen moesten op afstand worden gehouden. Zelfs de lifeguards van post Ballum kwamen naar Nes. De reddingboot Anna Margaretha lag paraat: de prioriteit lag bij Nes. “Met paal 21:600 heeft de KNRM niks van doen gehad.”
Burgemeester Leo Pieter Stoel
Burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland wordt bij dit soort calamiteiten op de hoogte gehouden door de meldkamer. Stoel houdt maandelijks een veiligheidsoverleg, waar ook de eilander politie aanzit, en loopt dan de rapportages door. Ook de inzet van die 7e augustus wordt besproken, maar niet à la minute, zegt Stoel. In dat evaluatiegesprek zal hij vragen hoe de communicatie is verlopen, hoe het in de meldkamer is gegaan. Hij begrijpt dat het niet is gegaan zoals had gemoeten, maar noemt ook de ongelukkige samenloop van twee drenkelingen tegelijkertijd. De burgemeester spreekt alle respect uit voor de jongemannen op de trekker en voor de groep die tot actie is overgegaan. Stoel heeft de twee uit Buren meteen die zondag gebeld, bedankt en later een bloemetje overhandigd. Ook zwemmer Bert van Dam heeft via de telefoon gesproken en bedankt. Stoel heeft diep respect hoe de redders het koppie erbij hebben gehouden en verstandig hebben geopereerd. Hij kan zich ook goed voorstellen dat de wadlopers en de twee Buremers zich wanhopig voelden bij het uitblijven van hulp. Voor alle liefhebbers van zwemmen in zee benadrukt de burgemeester nog maar eens: “Ga niet zwemmen buiten het bewaakte gebied.”
→ deel 5