Deel raad Ameland wil vuurtoren rood-wit houden

BALLUM –  Kunstmaand Ameland viert in november haar twintigste editie en een van de trekpleisters moet de vuurtoren worden die als kunstproject meedoet. Een kunstenaar krijgt de gelegenheid het rood-wit gestreepte nautische baken een ander kleurtje te geven. Dat stuit enkele raadsleden van Ameland tegen de borst. Algemeen Belang Ameland (ABA) dient er zelfs een motie voor in om het rijksmonument en het karakteristieke gebouw van het eiland te laten zoals het is. Ook de PvdA-fractie ziet een ander kleurtje helemaal niet zitten. Irma Marinus vindt dat ‘verpesten van het rijksmonument dat bij Ameland hoort’ en het ‘onderuithalen van een karakteristiek.’ De motie van ABA haalt het maandagavond met zes tegen vier (ABA plus PvdA) stemmen niet.

Stichting Kunstmaand wil van de buiten- en binnenkant van de toren een kunstwerk maken. De vuurtoren wordt daarmee een publiekstrekker van de bovenste plank. Hoe de buitenkant eruit gaat zien is nog een verrassing. Het Projectplan Vuurtoren is een ultieme wens van de Kunstmaand, die bij deze lustrumeditie werkelijkheid wordt.

De toren is eigendom van de gemeente, maar de vaarwegmarkeringsdienst van Rijkswaterstaat heeft in het kader van veiligheid voor de kustvaart zeggenschap over de koepel en het licht. Contractueel mag de toren niet structureel voorzien worden van andere kleuren. Voor de tijdelijke kleurveranderingen geeft RWS toestemming al ziet RWS graag dat de bovenkant rood en wit blijft. Met het onderste deel van de toren zouden wat de rijksdienst betreft de kunstenaars aan de slag kunnen. De toren wordt ervoor in de steigers gezet.

De vuurtoren krijgt alleen tijdens de maand november van dit jaar een ander uiterlijk. In december wordt hij meteen helemaal schoongemaakt, een onderhoudsbeurt die al gepland stond. Daarna wordt hij opnieuw geschilderd in de originele rode en witte banen.

Dirk Brouwer (Ameland ’82) vindt een kunstvuurtoren ‘weer eens wat anders’. Als Rijkswaterstaat er geen problemen mee heeft dan maakt Brouwer er ook geen punt van.

De fractie van CDA heeft wel begrip voor de motie van ABA. Jeroen de Jong: ‘Ik dacht eerst, dit moet je niet doen.’ Als kunstproject tijdens de 20-jarige Kunstmaand ziet De Jong er de grap wel van in, als hij na november maar weer heel snel in de oude kleuren wordt gebracht.

Net als de fractie van ABA blijft Irma Mariunus van de PvdA mordicus tegen. Ze vindt het ‘vreselijk’ voor de mensen die in november een huwelijksvoltrekking in de toren hebben afgesproken. André Tuil (VVD) denkt juist dat met kunst op de toren de vuurtoren ‘extra aantrekkelijk’ wordt voor huwelijksvoltrekkingen en een publiekstrekker tijdens de Kunstmaand 2016.

Kunstmaand Ameland 2016 is van 1 tot en met 30 november. De officiële opening is op zaterdag 5 november in Ameland State aan de Strandweg in Nes. Het ontwerp voor de toren is inmiddels goedgekeurd door Stichting Kunstmaand en wordt een torenhoog schilderij van Rachel van Balen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *